1 milyon kişi kredi çekti 30 milyar $'ı eve yatırdı

16/06/2010

Bu yıl 10'uncusu düzenlenen Restate Gayrimenkul Zirvesi'ne katılan Bankalar Birliği Başkanı Özince, konut finansmanının 30 milyar dolara ulaştığını, tüketici sayısının ise 1 milyonu aştığını söyledi

ersin_01Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) tarafından bu yıl 10'uncu kez düzenlenen Restate Gayrimenkul Fuarı ile birleştirilen İstanbul Restate Zirvesi sektörün profesyonellerini buluşturdu.

GYODER Başkanı Turgay Tanes'in ev sahipliğini yaptığı zirvede Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Giray Merkez Bankası eski başkanı Gazi Erçel ve AB Komite üyesi Franz Schausberger'in de aralarında bulunduğu katılımcı yer aldı.

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince açılışta yaptığı konuşmada konut finansmanının 10 yıl önce 100 milyon dolar seviyesiden bugün 30 milyar dolar seviyesine ulaştığını söyledi. Özince, konut kredisi kullanan tüketici sayısının 1 milyonu aştığını söyleyerek "Ancak bu hiçbirşey değil" diye konuştu. 10 yıldan beri gayrimenkul zirvelerine katıldığını ve hep aynı konuları konuştuğunu söyleyen özince, "Temeli halen oturtamadık.

Halen mevzuatla ilgili tereddütler açılabiliyor. Borçlu ile alacaklı arasındaki ilişkiyi değiştiren, sürpriz nitelikteki yasa teklifleri ve uluslararası her türlü politikaya açığız. Uluslararası sermayeyle iş görme ihtiyacındayız ki burada bir parantez açayım, bankacılık sektörümüzün bundan sonraki gelişimi dahi uluslararası sermayeyi gerektirecek, ancak uluslararası kuralları koymada ısrarla gecikiyoruz" diye konuştu.

Refinansman Eksiği

Çok ciddi bir refinansman eksiği olduğunu belirten Özince, "İnşaatta bir kural var; bütün yükler temele biner. Temeli yapmış değiliz" dedi. Bugün uluslarası alnda gelişmekte olan pazarlardan bahsedildiğinde hala Türkiye'nin adı telaffuz ediliyor. Ben ise bunu "Artık sınıfın en kıdemlisiyiz" diyerek yanıtlıyorum" diye konuştu. Özince, Mart sonu itibariyle sorunlu kredi artışının artık durduğunu söyledi.

20 Milyar Liranın Üzerinde Krediyi Yapılandırdık

Kriz döneminde 20 milyar liranın üzerinde krediyi yapılandırdıklarını açıklayan Özince, "Bu kredilerin büyük bir bölümünü de herhangi bir yasal düzeleme olmadan yapılandırdık'' dedi. Özince geri dönmeyen sorunlu kredilerin yılın ilk 3 ayında % 4,9'a gerilediğini işaret etti.

Emlak Konut'u Halka Açıyoruz

Toki Başkanı Erdoğan Bayraktar Emlak Konut GYO'nun 4 milyar liralık varlığının dörtte birini halka açıyoruz'' dedi.

GYODER Başkanı Turgay Tanes ise komşularla vizelerin kaldırılması gibi ciddi adımlar atıldığını söyleyerek "Türkiye'nin mütekabiliyet, yani karşılıklık ilkesi gereği Türk vatandaşlarına konut alım hakkı vermeyen ülkelerin vatandaşlarına Türkiye'de gayrimenkul edinmelerine ve tapu almalarına izin vermiyor. Bu yüzden yabancı yatırımcıyı reddetmek zorunda kalıyoruz"diye konuştu.

Kaynak: Sabah