12 Milyar Dolarlık Kredi Pazarı

13/02/2013

Japonya'da 2012'de güneş enerjisi alanında 233 milyar Yenlik yatırımın gerçekleşmesi ve bu rakamın üç yıl içinde 1.8 trilyon Yen (19 milyar ABD doları) seviyesine çıkacağına dair öngörüler, ülkede hızla büyüyen bir kredi pazarı oluşturmaya başladı.

Japon hükümetinin geçen yıl güneş elektriğine beklentilerin de üzerinde alım garantileri sağlamasının ardından oluşan yatırım dalgası yerli ve yabancı bir çok finans kuruluşunun dikkatini bu pazara yönlendirmesine neden oluyor.

Bloomberg haber ajansının bildirdiğine göre Japonya'da 2012'de güneş enerjisi alanında 233 milyar Yenlik yatırımın gerçekleşmesi ve bu rakamın üç yıl içinde 1.8 trilyon Yen (19 milyar ABD doları) seviyesine çıkacağına dair öngörüler, ülkede hızla büyüyen bir kredi pazarı oluşturmaya başladı.

Habere göre ülkede güneş enerjisi yatırımları için genellikle yüzde 70 oranında kredi sağlanması finans kuruluşlarının sektöre sağlayacağı kredi büyüklüğünün üç yıl içinde 12 milyar dolar civarında olmasını beraberinde getirecek.

Bununla birlikte haberde görüşlerine yer verilen Japon Kalkınma Bankası Çevre bölümünden Keisuke Takegahara çok az bilgi ve deneyime sahip yeni elektrik üreticilerinin pazara girdiğine dikkat çekerken, bunun bu yatırımlara destek olacak kuruluşlar için oluşturacağı riske dikkat çekti.

Bazı sektör analistlerine göre ise Japon hükümetinin sunduğu yüksek teşviklerin beklentilerin üzerinde yatırımın gerçekleşmesine neden olduğu takdirde, Japon hükümeti daha önce Almanya ve İspanya gibi ülkelerde yaşandığı gibi teşviklerin düşürülmesi veya yatırımların sınırlandırılması gibi kararlar verebilir.
Teşvik programının devreye alınması 2012'nin Temmuz-Eylül döneminde ülkenin iç pazarındaki güneş paneli sevkiyatının bir önceki yıla göre yüzde 80 artış ile 627 MW'a yükselmesini sağlamıştı.

Japonya'nın bu yıl Çin ve ABD'nin ardından dünyanın en büyük üçüncü güneş enerjisi paneli pazarı olması bekleniyor.

Kaynak: Yeşil Ekonomi