2011'de Bankaların Kârı Yüzde 10 Azalır Kredilerde Artış Sürer

11/02/2011

Ersin Özince 2010'un beklentilerden daha iyi geçtiğini belirterek, Merkez Bankası'nın önlemlerinin 2011'de sektörün büyüme ve kârlılığına olumsuz yansıyacağını söyledi.

ozinceCNBC-e'ye konuşan Özince, "Kârlılıkta belki sektörün toplam rakamlarında yüzde 10 civarında bir azalma söz konusu olabilir. Yılın ikinci yarısında seçimlerden sonra belki hızlanma olur. Henüz erken tahmin yapmaktan kaçınırım ama bankacılık sektöründe serbest sermaye var. Dolayısıyla sektör Türkiye'de uzun süre parmak ısırtacak düzeyde kârlı olmaya devam edecek, bu kârın yeterliliği tartışılacak." dedi. Özince, bireysel kredilerin yavaşlayacağını, buna rağmen kredi artış oranının yüzde 20-25 düzeyine ulaşacağını belirtti.

Önlemlerin TL perakende faiz oranlarını az da olsa artıracağını belirten Özince, şu değerlendirmeleri yaptı: "Tüketiciyi uyarmamızı gerektirecek boyutlarda olmamasını temenni ediyorum. Merkez Bankası'nın sıkılaştırıcı politikaları bu seviyede kalırsa faiz artışları tahammül edilebilir seviyede olur. Merkez Bankası'nın sıkılaştırıcı önlemlerinin çok büyük memnuniyetle karşılandığını söylemek mümkün değil ama uzun vadede olumlu etkiler meydana getirecek diye ümit ediyorum. Arzu edilen sonuçlara da ulaşıyor. Tabii bunlar bizi sıkıyor. Büyümemizi yavaşlatıyor, büyümeye ihtiyacımız var, kârlılığımızı da olumsuz etkileyecek ama bunlardan kazanç sağlamak istiyorsak bekleyip göreceğiz."

Özince, İş Bankası'nın ise kredilerde en az yüzde 20 artış hedefinin geçerliliğini koruduğunu açıkladı. Erbil şubesinin 1 ay içinde faaliyete geçeceğini belirten Özince, "Bank Sofia ile ilgili nihai izinler tamamlanmak üzere. Üç ay içinde devir işlemlerini tamamlarız." dedi. Özince'nin bankacılık sektörünün kârının 2011'de yüzde 10 azalabileceği yönündeki açıklamasının ardından dün İMKB, bankacılık hisseleri öncülüğünde hızlanan satışlarla yüzde 1'in üzerinde geriledi.

Kaynak: Zaman