2012 Turkiye Kredi Piyasalari İyice Isındı

22/08/2012

2012 yılının ilk yarısında kredilerin yüzde 8 oranında artmasına rağmen KOBİ kredilerindeki artış yüzde 6.4'te kaldı.

2012 Turkiye Kredi Piyasalari iyice ısındı, savaş son çeyrekte daha çok ısınacak. Küresel kriz bu yıl küçük ve orta ölçekli işletmelerin yatırım ve kredi iştahını kesti. 2012 yılının ilk yarısında kredilerin yüzde 8 oranında artmasına rağmen KOBİ kredilerindeki artış yüzde 6.4'te kaldı. İlk altı ayda bankaların KOBİ'lere kullandırdığı nakit kredi tutarı 172 milyar liraya ulaşırken, artış hızının son çeyrekte artması bekleniyor. Konjonktürel olarak faiz oranlarının düşme eğiliminde olduğunu vurgulayan bankacılar, faizlerdeki düşüşün kredi hacimlerine de yansıyacağını öngörüyor. KOBİ'ler, Türk ekonomisinde önemli bir yere sahip. İşletme sayısının yüzde 99'unu, istihdamın ise yüzde 81'ini, ülke ihracatının yüzde 56'sını tek başlarına gerçekleştiren KOBİ'ler bankaların da gözdesi. Bu yüzden Türk bankacılık sektöründe küçük ve orta ölçekli işletmeler rekabetin en yoğun olduğu ve en hızlı büyüyen alanlardan birisi. Ancak bu yıl özellikle ilk çeyrekte hem küresel piyasalardaki belirsizliklerin dış pazarlarda manevra alanını daraltması, hem de iç piyasadaki durgunluk KOBİ'lerin kredi iştahını da etkiledi. Nisandan itibarense talebin canlanmaya başladığını belirten bankacıların umudu son çeyreğe kaldı. Faiz düşüşünün de süreci destekleyeceğini vurgulayan bankacılar, özellikle son çeyrekte kredi talebinin zirve yapmasını bekliyor.

KOBİ'lerde %18 Hedefi

Halkbank Esnaf ve KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Taner Aksel: "Kredilerde yüzde 18 büyüme hedefiyle yola çıktık. Kullandırılan kredi miktarındaki artışta en önemli payı KOBİ kredilerini de içeren ticari krediler aldı. Geçen yılın sonunda 41,1 milyar TL olan toplam ticari kredi hacmimiz, 2012'nin ilk yarısında yüzde 6,7 artarak 43,9 milyar TL'ye çıktı gerçekleştirdiğimiz performans aynı dönemde yüzde 2,54'lük sektör artışının oldukça üstünde. Bankamızın esnaf kredileri ile birlikte KOBİ'lere kullandırdığı krediler, toplam nakdi kredi portföyünün yüzde 36,4'üne ulaşmış durumdadır bu oran yüzde 24 olan sektör ortalamasının üzerinde."

Hedef 100 Bin Yeni Müşteriye Daha Ulaşmak

Yapı Kredi Perakende Bankacılık Pazarlama Grup Direktörü Mehmet Cemalcılar: 2011 sonunda KOBİ'lere aktardığımız kaynak 10 milyar lirayı buldu.2012'nin ilk 6 ayında ise KOBİ'lere 1 milyar liralık kaynak aktardık.  Sektöre baktığımızda ise mikro ve küçük işletmelere verilen krediler 2011 yılında bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 30 oranında artarak 98 milyar TL'ye ulaştı. Ancak 2012'nin ilk 6 ayında KOBİ kredilerinde artış hızının yavaşlayarak 104 milyar TL olduğunu görüyoruz. Banka olarak yıl sonunda KOBİ kredilerimizde yüzde 20 civarında büyüme gerçekleştireceğimizi düşünüyoruz. 100 bin adet yeni müşteri  kazanmayı hedefliyoruz."

İlk Yarı İtibarıyla 23 Milyar Lira Kullandırdık Bunu Artıracağız

Akbank Ticari ve Kobi Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür: "Haziran 2012 itibarıyla KOBİ'lere kullandırdığımız nakit kredi tutarı 23  milyar lira. Bunun Akbank'ın toplam kredileri içindeki payı yüzde 27. Bunu daha da artıracağız. Türkiye'deki işletmelerin yüzde 99'undan fazlasını KOBİ'ler oluşturuyor. Toplam istihdamın ve ihracatın ise önemli bir bölümü KOBİ'lerce sağlanıyor. KOBİ'ler her yıl büyüyen Türkiye ekonomisinin dinamosu konumunda. KOBİ'ler Türkiye'nin, 'Akbank KOBİ'lerin Gücüdür' felsefesiyle hareket ediyoruz."

Kaynak Maliyetleri İndikçe Kredi Faizleri Ucuzlayacak

Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı Osman Demren: Temmuz sonlarından itibaren kaynak maliyetlerinde aşağı yönlü bir hareket görüldü. Kısa vadede KOBİ kredi faiz oranlarının bir miktar daha aşağı yönlü seyredecek. Orta vadede ise; KOBİ kredi faizlerinin de düşeceği tahmin ediliyor.  Ancak bu durum yurt dışı risklere, emtialara ve cari açığa  bağlı olarak değişebilir.

KOBİ'lere Ayrılan Pay %50

Şekerbank Kurumsal ve Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Orhan Karakaş, bankacılık sektöründe yılın ilk altı ayında toplam nakit KOBi kredilerinde sektör yüzde 6,4 büyürken Şekerbank'ta bu kategorideki büyüme hızının yüzde 10,3 olarak gerçekleştiğini ifade etti. Yıl sonuna kadar bu segmentte yüzde 15'lik büyüme öngören Karakaş, şöyle devam etti: "KOBİ segmentindeki bütün işletmelere ulaşma hedefi ile büyüyen bankamızın toplam nakdi kredi portföyü içerisinde KOBİ kredilerine ayırdığı pay yüzde 50 civarında bulunuyor. Bankacılık sektöründe toplam nakit KOBİ kredilerinin hacmi yılın ilk altı ayında yüzde 6,4 oranında artışla 172 milyar 499 milyon liraya ulaştı."

İlk Yarıda 2.5 Milyar TL

HSBC  Kurumsal ve Ticari Bankacılık - Genel Müdür Yardımcısı Virma Sökmen, HSBC olarak KOBİ'lere en kaliteli hizmeti vererek onların yayında olmaya devam edeceklerini dile getirdi. İlk yarıda KOBİ'lere kullandırdıkları nakit kredi hacminin 2.5 milyar lira olduğunu kaydeden Sökmen, uluslarası işlemleri olan müşterilere HSBC dünya çapında yaygın ağından maksimum yararlanması için özel önem verdiklerini söyledi.

Küresel Kriz Kredi İştahını Kesmişti

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere: "ilk yarıda KOBİ kredileri, yüzde 6.4 ile en yavaş artan kredi türü oldu. Krizden çıkış uzun sürecek. Dış pazarlar daha da daralacak. Bu daralma Türkiye'yi iki yönden etkiliyor. Birinci olarak, ihracatın büyük kısmı Avrupa'ya ve ABD'ye yapılıyor, ancak ihracatta daralma var. Bu da ihracatçı firmaları sıkıntıya sokuyor. İkinci olarak dışarıdan borçlanmada vade ve maliyet açısından sorun yaşanıyor. KOBİ'ler sıkıntılı bir süreçten geçiyorlar. Ayrıca KOBİ'lerin yüzde 80-90'ının iç piyasaya mal üretip sattığını da unutmamak lazım. Türkiye geçen yıl yüzde 8,5 büyüdü, bu yıl en fazla yüzde 3-4 büyüyeceğini düşünüyoruz. Bu da KOBİ'ler için iç pazarda durgunluk demek.

Denizbank 6 Milyar Liralık Kaynak Aktardı

Denizbank KOBİ ve Tarım Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sun, yılın ilk yarısında sektördeki KOBİ kredileri yüzde 5 büyürken,  Denizbank'ın KOBİ kredilerinin yüzde 15 seviyesinde büyüdüğünü söyledi. Yine aynı dönemde KOBİ'lere yurtdışından uzun vadeli toplam 300 milyona yakın kaynak aktardıklarını belirten Gökhan Sun, "Bununla beraber KOBİ'ilere toplamda 6 Milyar TL'nin üzerinde kaynak sağlamış olduk. Müşteri adedimizi de son iki yılda yaklaşık yüzde 25 arttırarak 700 bine çıkardık. 2012 yılında hedefimiz KOBİ kredilerinde yüzde 35 seviyesinde bir büyüme yakalamak. Hedefe ulaşmak için şube ağımızı genişletmeyi ve müşteri sayımızı artırmayı da sürdürüyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Akşam