2015 Sonuna Doğru Konut Kredisi Faiz Oranlarında Son Durum

22/12/2015

Seçim sonuçlarının ardından düşmesi beklenen konut kredisi faiz oranlarında beklenen düşüş bir türlü yaşanmadı.

Seçim sonuçlarının ardından düşmesi beklenen konut kredisi faiz oranlarında beklenen düşüş bir türlü yaşanmadı. 2015 yılı başında %1'in altında olan faiz bantı bankadan bankaya farklılık gösterse de 1 yıl sonunda %1'in üzerini gördü. Faiz oranlarındaki yükseliş konut satışlarına da yansıdı. Doların ani yükselişinin de etkisiyle, Haziran ayı sonuna doğru faiz oranlarındaki yükseliş devam etti ve Kasım seçimleriyle tek partili yönetimin sağlanması da yükselişi durduramadı. Konut satışlarında hedeflenen rakamlara ulaşılamadı, inşaat maliyetleri arttı ve bazı konut projelerinde dolar kurunun sabitlenmesi de istenilen satış rakamlarını yakalamaya yetmedi. Konut satışlarında yılın ikinci yarısında görülen artıştaki yavaşlama üçüncü çeyreğin ilk ayında gerileme eğilimine girdi, Ekim ayında ise konut satışlarındaki artış yeniden kendini gösterdi ve yüzde 8,8'lik artışla satışlar 104.098 adeti gördü. Kasım ayında inşaat sektüre olan güven endeksi ise 5 puan arttı.

2015 Sonuna Doğru Konut Kredisi Faiz Oranlarında Son Durum

KrediPazari.com'un verdiği bilgilere göre, Aralık ayı üçüncü haftasında 120 ay vadeli konut kredisi faiz oranı (Halkbank, DD Mortgage, Yapıkredi, Denizbank, TEB, Türkiye Finans, Albarakatürk, Anadolubank, Finansbank, Ziraat Bankası, Garanti, ICBC Bank, HSBC, İşbankası, Abank, Vakıfbank, Kuveyttürk, Akbank, İngBank, Şekerbank, Fibabanka olamk üzere 21 bankanın ortalamasına göre) %1.26'ya, 60 ay vadeli konut kredisi faiz oranı ise %1.24'e çıktı. Faiz bandında 120 ay vade için masraflar hariç en düşük faiz oranına %1.15 ile AlbaraTürk, en yüksek faiz oranına %1.40 ile Anadolubank sahip oldu. Buna göre 100 bin ₺ konut kredisinin aylık taksiti, konut kredisi hesaplama yapıldığında %1.15 faiz oranı için 1.541 ₺, toplamda ödenecek faiz 84.879 ₺ olurken, %1.40 faiz oranlı kredinin aylık taksiti 1.725 ₺, toplamda ödenecek faiz ise 107.039 ₺ oldu. Banka ortalamasına bakıldığında ise %1.26 faiz oranı için aylık taksit 1.621 ₺, toplam faiz ise 94.485 ₺ 'ye kadar çıktı.

Uzmanlar tarafından, 22 Aralık 2015'de Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) yapacağı toplantıda haftalık repo faiz oranının arttrılmasına ilişkin beklenti öngörülürken, beklentinin karara dönüşmesi halinde faiz oranlarına olacak yansımasının etkilerinin, ilerleyen günlerde netleşmesi bekleniyor.

Kaynak: KrediPazarı