60 Yaşını Geçenlere Özel Konut Kredisi

17/10/2014

Mortgage veya konut kredisinde mal sahibi aylık ödemelerle yükümlüyken reverse mortgage da mal sahibine odeme yapılır.

Son yıllarda hükümetin gayrimenkul sektörüne verdiği teşvikler söz konusu sektörün iştahını kabartıyor. Son yıllarda hızlı bir gelişim sürecinden geçen Türkiye'de eğitim düzeyinin ve kişi başı gelir düzeyinin artmasıyla birlikte daha iyi yaşam şartlarında yaşama isteği artıyor.

Kentsel dönüşümünün hızla devam etmesi ve bankacılık sektöründeki ekonomik istiklarla beraber bankaların uzun vadeli konut kredileri vermeye başlaması, doğum yeri ABD olan konut kredisi türü olan mortgage’ın farklı ürünlerinin de konuşulmasına neden oldu.

2008 yılında ABD’de de mortgage kaynaklı yaşanan ekonomik krize farklı bir ivme kazandırmak ve 60 yaş üstü kesimin de ekonomiye destek olabilmesi, sağlık giderlerini rahatlıkla karşılayabilmesi ve iyi bir hayat sürmesi amacıyla “reverse mortgage” adı aldında ürünlerin çıkmasına yol açtı.

Reverse mortgage, 2008 yılı itibariyle ABD’nin önde gelen bankaları tarafından büyük bir ilgi gördü. Amerika’da 2011 yılında Bank of America ve Wells Fargo gibi iki dev banka reverse mortgage birimlerini kapatmış olsalar da, 2013 yılında 15.3 milyar dolarlık reverse mortgage işlemi yapılırken, hacim 2012’ye göre yüzde 20 arttı. Rekor kullanım ise 2009 yılında 30.2 milyar dolar işlem hacmi olarak kayıtlara geçti.

Tersine Mortgage ile Konut Kredisinin Farkı Nedir ?

Reverse mortgage, Türkiye'de tersine mortgage olarak biliniyor. Bu ürünle 60 yaş üstünde ev sahibi olmak isteyen kişi, bankaya evini uzun vade ile satmış oluyor ve ancak evden hayatının sonuna kadar çıkmıyor. Reverse mortgage ABD’de emekli olmuş yaşlı kesimin elindeki gayrimenkulu daha rahat çıkarması için bulunmuş bir yöntem olarak da biliniyor. Ürüne Türkiye’ye de bankaların hatta büyük inşaat firmalarının ilgi gösterebileceği konuşulurken, konusunda uzmanlar farklı görüşleri paylaşıyor.

Mortgage veya konut kredisinde mal sahibi aylık ödemelerle yükümlüyken reverse mortgageda mal sahibine odeme yapılır. Mal sahibi vergiler, aidatlar gibi masraflardan kendisi sorumlu oluyor.

Vergisel Açıdan Desteklenmeli

SPK eski uzmanlarından ve 2007 yılında Destek Yayınları’ndan çıkan “Mortgage”adlı kitabın yazarı Arif Uğur: “ Bu sistemin amacı, özellikle belirli bir yaşın üstünde ki insanların yaşlılık dönemlerinde artan sağlık vs. giderlerini bu şekilde finanse etmesini sağlamak ve aynı zamanda da bu insanların kendi evlerinde ölünceye kadar kira ödemeden ikamet etmesini temin etmek. Artık reverse mortgage ürününü gündeme getirmenin ve bankaları bu ürünü de pazarlamasını sağlamanın vakti geldi. Bu sistem, özellikle bakacak kimseleri olmayan ama konut sahibi olan yaşlı insanlar için yaşlılıkları süresince ek bir gelir yaratma yöntemi ve bence başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olmak üzere devlet tarafından da çeşitli vergi avantajları vs. ile desteklenmesi gereken çok önemli bir sosyal politika aracı.”

Yaşlı İnsanların Anlaması Zor

Sorumlu Değerleme Uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman: “Bu ürünün yakın zamanda Türkiye’de de olacağını düşünmüyorum. Çünkü bu ürünün Türkiye’de devreye girebilmesi için 10-20-30 yıllık finansal annüite (eşit taksitle ödeme) piyasasının gelişmesi gerekmektedir. Ayrıca yaşlı insanlarca anlaşılması zor karmaşık bir üründür. Tüm bunların yanı sıra sosyolojik olarak insanların miras bırakma düşüncesinden uzaklaşmaları gerekebilir. Miras yaşlı insanların çocukları üzerindeki denetimlerinin en önemli kaynağıdır. Böyle bir ürünün yaygınlaşması finansal piyasayı derinleştirecektir. Öte yandan ileri yaşlardaki insanların tüketim harcamalarını artırmalarına neden olarak toplumsal tasarrufların azalmasına dolayısıyla ekonominin büyüme hızının düşmesine eden olabilir.”

Türkiye için Erken

Keller Williams Ülke Direktörü Emre Erol: “Keyifli bir fikir olarak gözükmekle beraber belli başlı riskleri de yanında getirmektedir. Türkiye gibi kalabalık ve geleneksel aile yapılarında vasiyet ve varisler hassas bir konudur. Reverse mortgage, danışmanlığının çok iyi verilmesi, iyi planlanması ve iyi regule edilmesi gereken bir üründür. Aksi taktirde amaçlar dışında kullanılabilir ve tüketiciler için istenmeyen kayıplara yola açabilir. Türkiye’de faizler hala global değerlere göre yüksektir. Yüksek faizlerle ötelenen borçlar hem tüketici hem de borç veren kurumlar için belli riskleri yanında getirecektir. Örneğin borç (ana para+faiz) miktarının evin gelecekteki değerini geçtiği durumlar gibi. Farklı finansal enstrümanlar ve servisler piyasalara bir derinlik getirir. Ancak bugünün şartlarını ve faizleri dikkate aldığımızda ben daha erken olduğunu düşünüyorum. ”

Gayrimenkulü Satmadan Aylık Gelir İmkanı

Emlakdevri.com kurucusu Sinan İşçimenler: “Türkiye’deki varlık ve gelir dengesizliğinden dolayı faydalı olacağını düşünüyorum. Birçok kişinin varlık zengini olmasına rağmen aylık gelir konusunda sıkıntı çektiğini görüyoruz. Bunun çözümü de genelde varlık satışı olarak görülüyor. Reverse mortgage’in satışa göre farkı malı satmadan buradan kira üzerinde aylık bir gelir sağlanabilecek olması.”

Reverse Mortgage Nedir ?

Mal sahibinin evinin değerine karşı borçlandığı bir konut kredisi türüdür. Reverse mortgage’da kredi kuruluşu müşterisine bu krediyi ölünceye kadar düzenli aylık ödemeler şeklinde kullandırıyor ve kredinin geri tahsilatını da evi satarak sağlıyor. Dolayısıyla reverse mortgage’da müşteri kredi kuruluşuna ölene kadar hiçbir geri ödeme yapmak zorunda kalmıyor. Ayrıca kredi kullanıcısı bu süre zarfında reverse mortgage için kullandığı konutunda herhangi bir kira vs. ödemeden oturmaya devam ediyor.

Kaynak: Dünya