860 TL Konut Kredisi Masrafı Tüketiciye 1.020 TL Olarak Geri Ödendi

21/01/2014

Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, tüketiciden haksız olarak alınan 860 liranın yasal faiziyle 1020 lira olarak geri ödenmesine karar verdi

11 Kasım 2011'de bir banka şubesinden 36 ay geri ödemeli 37 bin 500 lira konut kredisi alan evli ve 1 çocuk babası Fatih Akkaya, bankaya, 'kredi açılışı' adı altında 510, 'ipotek fek ücreti' adı altında da 350 lira olmak üzere toplam 860 lira masraf ödedi. Akkaya, geçen yıl 11 Haziran'da Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu'nun ilgili maddesine göre bankanın kendisinden haksız olarak masraf aldığı gerekçesiyle Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti'ne başvurdu.

860 TL'nin Yasal Faiziyle 1.020 TL Olarak Geri Ödenmesine Karar Verildi

Tüketici Sorunları Hakem Heyeti kararında, bankanın söz konusu masrafın içeriği ve sarfını ispat etmek zorunda olduğu, savunma istenmesine rağmen bankanın bu yönde bir ispat gerçekleştiremediği ve söz konusu kredi masrafının dosyada hangi nedenlerle alındığı konusunda bir açıklama bulunmadığı belirtildi. Söz konusu ipotek işleminin de bankanın kendi alacağını garanti altına almak için yaptığı ve fek ücretini de kendisinin ödemesi gerektiğine hükmeden Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, tüketiciden haksız olarak alınan 860 liranın yasal faiziyle geri ödenmesine karar verdi.

Akkaya, karara rağmen bankanın parayı ödememesi üzerine Zonguldak 2'nci İcra Müdürlüğü'ne başvurdu. İcra Müdürlüğü'nün, paranın ödenmemesi durumunda haciz işlemi başlatacağını bildirdiği banka, Akkaya'dan aldığı 860 liralık masrafı faiziyle birlikte 1020 lira olarak geri ödedi.

Akkaya, kendisinden haksız yere alındığını savunduğu parayı geri tahsil ettiği için mutlu olduğunu söyledi. Akkaya, "Azmin sonunda bir şeyler başarılabiliyor. Bankalardan bu şekilde alacağı olanlar asla ve asla peşini bırakmasın ve sonuna kadar mücadele etsinler" dedi.

Kaynak: Star