ABD'de Hacizli Evini Satmak İsteyene 30 bin Dolarlık Teşvik

04/04/2012

Mortgage taksitlerini ödeyemeyen ev sahipleri hakkında 2010 yılında haciz işlemleri başlatan bankalar, hukuki masrafların kabardığını görünce çareyi ev sahipleri ile anlaşmakta buldu.

2008 yılında yaşanan finans krizinden sonra 4 milyon insanın evini kaybedip, 3 milyon 600 bin evin ise hacizli duruma düşmesi Amerikan ekonomisinin yanı sıra dünyadaki ekonomik gelişmeleride olumsuz etkilemişti. Mortgage kredisini ödemeyen 3 milyon 600 bin kişi ile ilgili haciz işlemlerini başlatan bankaların yanlış evrak üzerinden işlem yaptıkları anlaşılınca eyalet savcıları olaya el attı. Hatalarını anlayan Amerika'nın 5 büyük bankası (Bank of Amerika, Chase, Well Fargo vs) savcılarla yaptıkları anlaşma gereği ev sahiplerindan aldıkları fazla parayı geri vermeyi kabul etti. Bu anlaşma gereği sözkonusu bankalar mortgage ödemelerinde sorun yaşayan ve evini haciz yoluyla kaybedenlere toplam 25 milyar dolar ödeyecek. Söz konusu miktarın dağılımı ise şu şekilde olacak:

Evlerinin değeri kredilerinden daha düşük olupta ödeme sorunu çeken ev sahiplerinin konut kredisi borçlarının bir miktarının silinmesi için 10 milyar, ödeme sorunu çekipte evlerinin satmaları halinde borçlarını ödeyebilecekler için 7 milyar, kredi ödemelerinde sorunu olmayıpta evlerinin değeri kredi borçlarından az olanların daha düşük faizle kredi alanlara 3 milyar, evlerini 2008 ile 2011 yılları arasında haciz yoluyla kaybedenlere 1,5 milyar ve eyaletlerin emlak programlarına ise 3,5 milyar dolar para verilecek.

Bütün bu gelişmeler 14 milyon ev sahibinin 700 milyar dolar daha fazla kredi ödemesine neden olurken birçok kişi evini zoraki satışa çıkarmak zorunda kalmıştı. Zoraki satışalarının başlaması ile birlikte ev fiyatlarının düşeceğini belirten Moody's kredi dereclendirme şirketi çalışanlarından Mustafa Akçay, emlak sektörünün Amerikan ekonomisinin önündeki en büyük problemlerden olduğunu söyledi. Sektörde bazı iyileşmelerin zamanla olacağını söyleyen Akçay, "Bankalarla varılan anlaşma sonucunda haciz işlemleri önümüzdeki aylarda hızlanacağı için ev fiyatları düşecek. Bir milyon civarında ev sahibi bankalardan yardım alacağı için orta vadede ev fiyatları üzerindeki baskı azalacak. Amerikalılar ev fiyatlarının 1 dolar düşmesine karşılık 5 cent (dolar) daha az para harcadığından ekonomi olumsuz etkileniyor. İlerleyen günlerde tüketimin artmasına paralel olarak ekonomi olumlu yönde etkilenir." dedi.

Kaynak: Zaman