ABD'de Konut Almanın Tam Zamanı

02/04/2012

Amerika'da konut kredisi faizleri tarihin en düşük seviyesinde seyrederken, emlak sektöründe umulan canlanma hızına hala ulaşılabilmiş değil.

JP Morgan Chase ekonomistlerinden Mehmet Özhabeş, ABD'de konut fiyatlarının cazip durumda olduğunu ve bu yıl fiyatların artmaya başlayacağını söyledi.

Amerika'da ekonomik veriler son dönemde olumlu sinyaller veriyor. İşsizlik oranı düşerken imalat sektörü güçleniyor. Ancak mali krizi tetikleyen konut sektörü hala ekonomik büyümenin önünde engel oluşturmaya devam ediyor. Konut kredisi faizleri tarihin en düşük seviyesinde seyrederken, emlak sektöründe umulan canlanma hızına hala ulaşılabilmiş değil. Amerikalıların konut piyasasına temkinli yaklaşmaları nedeniyle ev fiyatlarının düşük seviyede kalması ise yabancı yatırımcıları bu ülkeye çekiyor.

Peşinatların Yüksekliği Sektörü Olumsuz Etkiliyor

Amerikanın Sesi Televizyonu'ndan Melek Çağlar, JP Morgan Chase ekonomistlerinden Mehmet Özhabeş ile ABD'deki konut sektörünün bulunduğu durumu konuştu. Özhabeş'e göre, bankaların konut kredisi verirken hala çok dikkatli davranmaları, istenilen peşinatların mali kriz öncesine göre çok yüksek olması konut sektörünün hızlı bir canlanma gösterememesinin ardındaki temel nedenler arasında bulunduğunu söyledi.

Özhabeş, ev fiyatlarının 2005-2006'ya göre yüzde 35 oranında düştüğünü ve yeni inşaatların da yüzde 70-80 oranında azaldığına dikkat çekerek, şöyle konuştu

"Ev fiyatları 2005-2006'ya göre düşmüş durumda bulunuyor. 2. el ev satışları da yüzde 30-35 civarında düşük. Konut sektörü çok zayıf. 2005-2006'da fazlalık oluştu. Şimdi o fazlalıkları atıyoruz. O zamandan beri toplam 4 milyon eve haciz geldi."

ABD'de konut sektöründe fiyatların düşmesinin yabancıların ilgisini artırdığını belirten Özhabeş, "Ev fiyatları şu an baya cazip durumda ve 2002'deki fiyatlar seviyesindeler. 2012'de taban yapacağı konusunda öngörümüz var. Ardından yükseliş gelecek" dedi. Özhabeş, özellikle Brezilya, Çin, Kanada, Hindistan'dan yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiğine dikkat çekerek, şunları söyledi :

ABD'de Kiralar Artıyor

"ABD'de yatırım yapacak Türkler, dikkatli olmalı. Hacizli evler ucuz ama bu evleri alırken dikkatli olmak gerekiyor. Bu evlerin sahipleri evlerin bakımını yapmıyorlar. Uzun süre bu konutlar hacizde kalabiliyor. Bu süreçte evin durumu kötüleşebiliyor. Bakım kosunda evi iyice incelemeleri lazım.

Şu an Amerika'da kiralar artıyor. Ev alınıp kiraya verilebilir. Ama vergilere dikkat etmek gerekiyor. Vergiler her yerde yüksek değil. Yabancılar da mortgage sisteminden yararlanabiliyor. Ancak yüzde 20 yerine yüzde 50 ön ödeme yapıyorlar.

Türk yatırımcılara, THY'nin ulaşabildiği ve ulaşım kolaylığı olan yerleri tercih etmelerini öneririm. Florida, New York, Sikago'yu bunların arasında sayabilirim."

Kaynak: EkoFinans