Akbank 1.5 Milyar Dolar Yeni Bir Sendikasyon Kredisi Aldı

19/08/2013

Akbank, dünyanın önde gelen bankalarının katılımıyla yaklaşık 1.5 milyar dolar yeni bir sendikasyon kredisi sağladı.

Tüm dünyada faizlerin yükselişe geçtiği bir ortamda Akbank, bugüne kadar alınan sendikasyon kredileri arasında en ucuz borçlanmayı yaptı.

Dünyada faizlerin yükseldiği bir ortamda Akbank, bankacılık tarihinin en ucuz sendikasyon kredisini aldı. Akbank’ın aldığı 1.5 milyar dolarlık sendikasyon kredisinde maliyet geçen yıla göre 60 baz puan düştü

Akbank, dünyanın önde gelen bankalarının katılımıyla yaklaşık 1.5 milyar dolar yeni bir sendikasyon kredisi sağladı. Toplamda 779 milyon euro ve 419.5 milyon ABD Doları tutarında, 1 yıl vadeli olarak yapılandırılan kredinin maliyeti 1 yıl için EURIBOR + yüzde 0.75 ve LIBOR + yüzde 0.75 olarak gerçekleşti.

Puan Geçen Yıldan Daha İyi

Akbank’ın geçen yıl Ağustos’ta aldığı sendikasyon kredisinin maliyeti EURIBOR+ yüzde 1.35 ve LIBOR+yüzde 1.35 seviyesindeydi. Böylece Akbank, sendikasyon kredisini 60 baz puan daha ucuza yenilemeyi başardı. Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, son dönemde ABD Merkez Bankası’nın (Fed) likidite politikalarına ilişkin açıklamalarının uluslararası piyasalarda borçlanma maliyetlerini bir miktar yukarı yönlü olarak etkilediğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

Güvenin Kanıtı

“Amerika Merkez Bankası’nın açıklamalarının tüm dünyada etkisi görüldü. Ancak ülkemizin makroekonomik göstergeleri bugün hâlâ birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeden daha iyi. Mali disiplinini sürdüren ve sağlam bankacılık sektörünün desteklediği Türkiye uzun vadeli hedeflerinde ilerlemeye ve çıkışını sürdürmeye devam ediyor. Akbank olarak yatırım yapmaya ve ülkemizin atılımları için gerekli olan finansal desteği en uygun şartlarda sağlamaya devam ediyoruz. İmzaladığımız sendikasyon bir anlamda ekonomimize ve sektörümüze olan güvenin bir kanıtıdır. Geçen yıl yüzde 1.35 maliyetle aldığımız kredimizi, bu yıl maliyetimizi 60 baz puan düşürerek, yüzde 0.75 maliyet üzerinden yeniledik” dedi.

Reel Sektörün Finansman İhtiyacında Kullanılacak

Hakan Binbaşgil, krediyi nasıl değerlendireceklerini şöyle anlattı: “Uluslararası piyasalarda ve gelişmekte olan piyasalarda faizlerdeki artış trendine rağmen, kredimizi çok daha düşük bir maliyet ile yeniledik. Bu başarılı sendikasyon kredimiz Akbank’ın saygınlığını ve gücünü yansıtıyor. Seçkin bankaların katılımıyla temin ettiğimiz krediyi Akbank müşterileri ve tüm paydaşlarına değer yaratmak ve ekonominin büyümesini desteklemek yönündeki hedeflerimiz doğrultusunda, reel sektöre finansman yaratmak için kullanacağız.”

34 Sendikasyon Kredisi ile 22.5 Milyar Dolar Topladı

Akbank Uluslararası Bankacılık’tan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hülya Kefeli, uluslararası bankaların sendikasyon kredisine ciddi talep gösterdiklerini belirtti. Kefeli, “Bu yıl 19 ülkeden 38 banka destek verdi. 1993’den beri 34 sendikasyon ile 22.5 milyar dolar tutarındaki kredi sağladık” dedi.

Kaynak: Gazete Vatan