Akbank'tan 1 Milyar 152 Milyon TL Kar

24/04/2013

Brüt karı üzerinden 279 milyon lira vergi karşılığı ayıran Akbank'ın konsolide net karı 873 milyon lira oldu

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, Akbank'ın 2013 yılı ilk çeyreğinde 1 milyar 152 milyon lira brüt kar elde ettiğini belirterek, "Brüt karı üzerinden 279 milyon lira vergi karşılığı ayıran Akbank'ın konsolide net karı 873 milyon lira oldu" dedi.

Global ekonomide büyüme ile ilgili endişelerin devam ettiğini kaydeden Binbaşgil, "Türkiye'de ise 1. çeyrek büyümesinin 2012'nin son çeyreğine göre daha iyi olmasını bekliyoruz.

Ülkemizin uluslararası rekabette daha da öne çıkması için Akbank olarak ekonomimize desteğimizi sürdürüyoruz. Bilançomuzu sürdürülebilir ve sağlıklı bir şekilde büyütmeye devam ediyoruz. Toplam aktiflerimiz 164 milyar lirayı geçti. Türk ekonomisine nakdi ve gayri nakdi krediler yoluyla sağladığımız destek, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 26 büyüyerek 117 milyar lirayı aştı" ifadelerini kullandı.

Toplam Nakdi Krediler 96 Milyarı Aştı

Müşterilerinin ihtiyaçlarına farklı kanallardan destek sağlamaya devam ettiklerini vurgulayan Binbaşgil, "Toplam nakdi kredilerimizi 2012 yıl sonuna göre yüzde 4,3'lük bir artışla 96 milyar liranın üzerine çıkardık" dedi.

Geçen yıl Akbank üst yönetimi ile birlikte müşteri ziyaretleri için 20'den fazla şehre gittiklerini ifade eden Binbaşgil, "Müşteri odaklı bankacılık stratejimizin temelini oluşturuyor. Bu sene de müşterilerimizin olduğu her yerde onlarla bir araya gelmeyi sürdürüyoruz. Sahada birebir müşterilerimizle buluşarak güncel gelişmeleri paylaşıyoruz. Beklenti ve ihtiyaçlarını birinci elden alarak çözümler sunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Binbaşgil, ekonominin dinamosu olan KOBİ'lerin gelişimine ve finansmanına özel ilgi gösterdiklerini vurgulayarak, inovasyonun ve istihdamın merkezi olan KOBİ'lerin ve şirketlerin daha da büyümeleri için avantajlı çözümler ve finansman kaynağı sağlamaya devam ettiklerini ve KOBİ dahil toplam ticari kredilerinin büyüklüğünün 60 milyar lirayı aştığını bildirdi.

Tüketici kredilerinde kredi pazarı payı kazanımına devam ettiklerini belirten Binbaşgil, "Büyümemizi daha da müşteri odaklı bir biçimde sürdürüyoruz. Kredilerimizin aktifler içindeki payını artırmaya devam ediyoruz. 2012 yıl sonuna göre yüzde 9 artışla yaklaşık 23 milyar liraya ulaşan tüketici kredilerimizle sektörün üzerinde büyüdük" değerlendirmesinde bulundu.

Binbaşgil, aynı dönemde kredi kartı kredileri ile sağladıkları desteği yüzde 2'nin üzerinde artırdıklarına işaret ederek, kredi kartı kredilerinin de 13 milyar lirayı geçtiğini, ayrıca kredi kartlarında yüzde 18 gibi güçlü bir pazar payı ile sektörün lider bankalarından biri olmayı sürdürdüklerini ifade etti.

Pazar Paylarımızı ve Karlılığımızı Artırırken Aktif Kalitemizi Koruyoruz

Hedeflerini 'Kalıcı Liderlik' olarak saptadıklarını belirten Binbaşgil, "Bu hedef ancak sağlıklı bir büyüme ile mümkün. Akbank her zaman sektördeki en iyi aktif kalitelerinden birine sahip. Bu özelliğimizi sürdürüyoruz. 1. çeyrek sonu itibarıyla yüzde 1,3 seviyesinde bulunan takipteki kredi oranımız sektördeki en düşük oranlardan biri. Bundan sonraki büyümemizi de sağlıklı bir biçimde yapmaya devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.

Binbaşgil, takipteki kredi karşılıklarına da değinerek, Akbank'ın genel kredi karşılıkları da dikkate alındığında, takipteki kredilere yüzde 193 oranında karşılık ayırdığını kaydetti.

Yatırımcıların ve müşterilerin tasarruflarını artırmaya teşvik eden çalışmalarının Akbank'ın mevduat yapısını daha da güçlendirdiğini belirten Binbaşgil, toplam mevduatlarının yılın ilk çeyreğinde 92 milyar liranın üzerine çıktığını aktardı.

Binbaşgil, Türk bankacılık sektöründe son 15 yılın en düşük maliyetli sendikasyon kredisini 2013'ün ilk çeyreğinde başarıyla gerçekleştirdiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"2013'ün ilk çeyreğinde imzaladığımız yaklaşık 1,4 milyar dolar tutarındaki sendikasyon kredisi ile ekonomimize ve reel sektörümüze yeni finansman kaynağı sağlamaya devam ettik. Türkiye'den uluslararası piyasalara yapılan ilk TL cinsinden tahvil ihracına da yine bu çeyrekte imza attık.

Bu tahvil ihracımız bir Türk kuruluşu tarafından gerçekleştirilmiş ilk TL cinsi Eurobond işlemidir. Gerçekleştirdiğimiz 1 milyar Türk Lirası tutarındaki bu işlem, hem bankamız hem de bankacılık sektörümüz ve ekonomimiz için çok önemli bir adımdır. Bugüne kadar uzun vadeli finansman yurt dışı piyasalardan ancak yabancı para cinsinden sağlanabiliyordu. Artık bu işlemimizle kendi paramızla yurt dışından uzun vadeli borçlanmanın da önü açılmış oldu."

Akbank'ın Türkiye'de mevduat bankaları arasında "Sürdürülebilirlik Raporu"nu yayınlayan ilk banka olduğu anımsatan Binbaşgil, "Yatırımcılarımızın, çalışanlarımızın, müşterilerimizin ve tüm paydaşlarımızın güvenini kalıcı kılabilmenin yolunun sorumlu ve şeffaf bankacılık anlayışından geçtiğine inanıyoruz. Bankamızın çevresel, sosyal ve ekonomik performansının değerlendirildiği, bu sene 4'üncüsünü yayınladığımız Sürdürülebilirlik Raporumuz sürdürülebilirlik konusundaki vizyonumuzun yanında, şeffaf bankacılık anlayışımızın en somut örneklerinden birini oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

Direkt Bankacılığı Geliştireceğiz

Teknolojiye her yıl ortalama 100 milyon dolar civarında yatırım yaptıklarına dikkati çeken Binbaşgil, şunları ifade etti:

"Ülkemizin nüfusu genç. İnternet ve sosyal medya kullanımı, mobilite yüksek. Biz de 'Direkt olmakta fayda var' diyerek direkt kanallarımızı giderek geliştiriyoruz. Akbank Direkt kullanımımız çok arttı. Mobil bankacılık özellikle çok hızlı geliyor. Bu konuda oldukça da iyiyiz.

Müşterilerimizin üçte biri şubelerimize uğramıyor. Müşterileri işlemlerinin üçte ikisi Akbank Direkt üzerinden yapılıyor. 2013'de de yatırımlarımıza devam ediyoruz. 4 bin 100 civarında ATM'miz bulunuyor. Türkiye-deki en büyük ATM parkurlarından birisine sahibiz. POS sayımız da aynı şekilde 320 bine yaklaştı."

Binbaşgil, geçen yıla kıyasla marka değerlerini 500 milyon doların üstünde artırırken, uluslararası sıralamada 10 basamak artışla 86'ıncılığa yükseldiklerini dile getirerek, "Euromoney tarafından 'Türkiye'nin En İyi Özel Bankacılık Kuruluşu' ödülüne layık görüldük. Ayrıca Global Finance dergisi tarafından gerçekleştirilen 'Dünyanın En İyi Döviz Tedarikçileri 2013' araştırmasında bir kez daha Türkiye'nin 'En İyi Döviz İşlemleri Bankası' olarak seçildik. EMEA Finance ise, '2012 Yılı Başarı Ödülleri' değerlendirmesi kapsamında Akbank'ı Dış Borçlanmada Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi'nin (EMEA) En Başarılı Bankası olarak seçti" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı