Alınan Önlemler Kredi Faiz Oranlarını Yükseltti

05/06/2012

Son dönemde tasarruf açığını daraltmak ve küresel risklerin olumsuzluklarını sınırlandırmak amacıyla alınan önlemlerin sonucunda kredi faiz oranları yükseldi ve kredilerin büyüme hızı yavaşladı.

Basel II’ye Dikkat

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, yılın ikinci yarısından itibaren Basel II uygulamasının başlayacağını hatırlatarak, “Bu konudaki talebimiz, düzenlemenin uluslararası düzenlemelere uyumlu olması ve bankalarımız aleyhine haksız rekabet yaratılmamasıdır. Bu nedenle, kredi kartları ve uzun vadeli tüketici kredileri risk ağırlıklarının düşürülmesini arzu ediyoruz” dedi.

Aydın, “Son dönemde tasarruf açığını daraltmak ve küresel risklerin olumsuzluklarını sınırlandırmak amacıyla alınan önlemlerin sonucunda kredi faiz oranları yükseldi ve kredilerin büyüme hızı yavaşladı. Kur artışlarından arındırılmış olarak kredilerdeki büyüme hızı Nisan 2012 itibariyle yüzde 20 oldu. Büyüme hızı kurumsal kredilerde yüzde 19, bireysel kredilerde ise yüzde 21’dir. TL krediler yüzde 24 oranında artarken, yabancı para kredilerdeki artış ise yüzde 11 oldu. Bugünkü veriler ışığında, 2012 yılında kredilerdeki büyümenin yüzde 15-18 dolayında olacağı tahmin edilmektedir. İlk çeyrek verilerine göre KOBİ kredilerindeki büyüme hızı yüzde 18’dir” dedi.

Risk Ağırlığı Düşecek

Türkiye Bankalar Birliği’nin 55. Olağan Genel Kurul Toplantısında konuşan Aydın, sektör olarak ekonomi yönetiminde beklentilerini şöyle anlattı: “Uluslararası asgari sermaye yeterliliği oranının yeniden gözden geçirilmesini, yabancı para cinsinden Merkez Bankası’nda tutulan zorunlu karşılıklar ile yabancı para cinsinden Eurobond ve DİBS’ler ile Hazine garantili kredilere uygulanacak risk ağırlığının yüzde sıfır olarak belirlenmesini bekliyoruz. Türk Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu’nda yer alan ve uygulamada ciddi sorunlara neden olacak maddelerin yeniden değerlendirilmesini talep ediyoruz. Borçlar Kanunu’nda ‘genel işlem koşullarını’ düzenleyen hükümler ile kefalet hükümlerinin yeniden düzenlenmesini çok önemli görüyoruz.”

Banka Sandıklarının Devri

Aydın, şöyle devam etti: “SPK tarafından yayımlanan kurumsal yönetim tebliğinin, düzenleme, denetim ve işleyişindeki farklılıklar gözetilerek, bankalar açısından yeniden değerlendirilmesini bekliyoruz. Banka sandıklarının sosyal güvenlik sistemine devredilmesine imkan verecek alt düzenlemelerin, hazırlanarak, devir işleminin bir an evvel tamamlanmasını da bekliyoruz.”

Aydın Başkanlığa Devam Edecek

TBB’nin 55’inci Genel Kurulu’nda, Yönetim Kurulu ve Denetçiler de belirlendi. Bankalar Birliği’nin 13 bankadan oluşan Yönetim Kurulu üyeleri alfabetik sıraya göre şöyle: Akbank, HSBC, ING Bank, Şekerbank, Turkland Bank, Türk Ekonomi Bankası, Türk Eximbank, Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası ile Yapı ve Kredi Bankası. Denetçiler listesinde ise Denizbank, Eurobank Tekfen ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası yer aldı. Halen Hüseyin Aydın’ın TBB Yönetim Kurulu Başkanlığı ise, önümüzdeki günlerde yapılacak Yönetim Kurulu’nun ilk toplantısında belli olacak. Aydın’ın bir yıl daha bu göreve devam etmesi bekleniyor.

Kaynak: Hürriyet