Alman Bakanı Kredi Derecelendirme Kuruluşlarını Eleştirdi

17/01/2012

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, bazı Avrupa ülkelerinin kredi notunu düşüren kredi derecelendirme kuruluşu Standard ve Poors kuruluşunu eleştirdi.

b_400 Deutschlandfunk radyosuna yaptığı açıklamada, Standard ve Poorsşirketinin Avrupa'nın şimdiye kadar neler yaptığını anlamadığına inandığını, bunun yanı sıra Standart ve Poors şirketinin belki de zorluklarla etkilenen Avrupa ülkelerinin bütçe açığının azaltılması için aldıkları önlemleri yeterince değerlendirmediğini belirtti.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının büyük bir ölçüde kendi reklamını da yaptıklarını ifade eden Schaeuble, kredi derecelendirme kuruluşlarının kamuoyunda dikkat çekmek konusunda rekabet içinde oldukları şüphesi taşıdığını kaydetti.

Öte yandan Alman hükümeti, Fransa ve diğer Avro Bölgesindeki bazı ülkelerin kredi notunun düşürülmesi ile ilgili kurtarma şemsiyesinin finansmanı konusunda bir şey yapılmasının gerekli görülmediği, Avrupa Mali İstikrar Fonu'nun (ESFS) yeterli olduğu bildirildi.

Gelecekteki borç krizine girecek ülkeler için kurtarma şemsiyesi olan ve Temmuz ayında yürürlüğe girecek Avrupa İstikrar Mekanizması'nin (ESM) farklı bir mali yapısının bulunduğu ve kredi derecelendirmelerinin daha sağlam olduğu ifade edildi.

Alman hükümet sözcüsü Steffen Seifer de Standard ve Poors şirketinin siyasetçilerin Avro ülkelerindeki dengenin azaltılması yerine daha çok borçların azalması yönünde çaba harcadığı eleştirisine karşı çıktı.

Kaynak: Zaman