Amerika'da Konut Kredisi Borçları Düşüyor

28/11/2012

Mortgage borçları 120 milyar dolar düşüşle 8.03 trilyon dolara gerileyerek 2006'dan bu yana en düşük düzeyine işaret etti

Emlak borçlanmalarındaki düşüşün, öğrenci ve otomobil kredilerindeki artışı sollaması üzerine ABD'de hanehalkının borçları üçüncü çeyrekte yüzde 0.7 geriledi.

New York Fed'in hanehalkı borç ve kredi raporuna göre, tüketicilerin borçlarının üçüncü çeyrekte 74 milyar dolar azalarak 11.31 trilyon dolara düştü. Mortgage borçları 120 milyar dolar düşüşle 8.03 trilyon dolara gerileyerek 2006'dan bu yana en düşük düzeyine işaret etti. Teminatı ev üzerindeki varlık olan konut kredileri ise, mortgage oluşturma maliyetlerinin 4. çeyreğinde de artış kaydetmesine rağmen 16 milyar dolar azaldı.

Mortgage oluşturma maliyetleri, taşıt kredileri ve kredi kartı tablolarındaki artışın tüketicilerin parasal durumlarında yavaş yavaş güven kazandığını gösterdiğini belirtek New York Fed kıdemli ekonomistlerinden Donghoon Lee, "Tüketiciler daha rahat hissettikçe, daha önce erteledikleri alımları yapmaya başlayabilir" dedi.

Konuttaki toparlanma, Amerikan hanehalkının parasal durumunu, dolayısıyla ekonominin yüzde 70'ini kapsayan harcamaları da destekliyor. S&P/Case-Shiller Konut Endeksi Salı günü 20 şehirdeki konut fiyatlarının Eylül'de sonlanan yılda yüzde 3 arttığını, Conference Board'ın tüketici güven endeksi de bu ay 4 yılın zirvesine tırmandığını gösterdi.

New York Fed'in verilerine göre Amerikalılar 2008'in 3. çeyreğinde zirveye tırmanmış olan borçlarını o zamandan bu yana 1.37 trilyon dolar aşağı çekti.

Ankete göre konut finansmanı dışındaki borçlanma 3. çeyrekte otomobil kredilerindeki 18 milyar dolar, öğrenci kredilerindeki 42 milyar dolar ve kredi kartı dengelerindeki 2 milyar dolarlık artışın etkisiyle, yüzde 2.3 arttı.

Kaynak: Bloomberg