Avrupa Ekonomisinde Kriz Sinyalleri

24/10/2014

Euro Bölgesinde ekonomide toparlanma beklenirken, arka arkaya gelen olumsuz veriler, yatırımcılar arasındaki tedirginliği arttırıyor.

Yatırımcıların Endişesi Büyük

ECB'nin attığı adımları yeterli bulmayan ve Fed'in hala bir çok kozunu oynamaya devam ettiğini açıklayan Insoll, geçen hafta ECB'nin tedbirlerini ilk açıkladığında piyasalarda daha olumlu bir hava oluştuğunu, ancak son haftalarda Avrupa ekonomilerinden gelen olumsuz verilerle piyasasının güvenini azaldığını ve  yatırımcılar daha fazlasını beklediğini vurguladı.

Euro Bölgesinde ekonomide toparlanma beklenirken, arka arkaya gelen olumsuz veriler, yatırımcılar arasındaki tedirginliği arttırıyor.

Fitch Ratingsin Kredi Piyasası Araştırmaları Direktörü Monica Insoll'un yaptığı açıklamaya göre, Avrupa ekonomisindeki performans endişeleri arttıyor ve yatırımcılarda deflasyon ve resesyon korkusu oluşuyor. Tüketici ve yatırımcının güveninin olumsuz yönde etkilendiğini ve kriz endişesinin olduğunu vurgulayan Insoll'e karşı Fitch, şu anda 2008 yılında görülen Lehman krizi kadar yıkıcı bir kriz öngörmediğini belirtti.

İlgiltere de Frene Basmak Üzere

Toronto Dominon Securities'in Londra'daki merkezinden Gelişmekte olan Piyasalar Başekonomisti Christian Maggio da Avrupa ekonomilerine dair endişelerin son dönemde arttığını ve ABD ile birlikte güçlü büyüme kaydedebilen tek gelişmiş ekonomi olan İngiltere'nin de frene basmaya başlamış göründüğünü açıkladı.

İngiltere Para Politikası Kurulu 'nun yaptığı açıklamada, (PPK)  İngiltere'de zirve noktasına çıkması beklenen ekonomik büyümenin önümüzdeki yıl zayıflayabileceğine işaret edilirken, ekonominin hızının yavaşlamaya başladığına yönelik bazı sinyaller de mevcut olduğuna yer verildi.

Almanya Neredeyse Resesyona Girmek Üzere

Almanya, artık neredeyse resesyona girmek üzere. İhracat kanallarının büyük kısmı Çin ekonomisine bağlı olan Asya'daki ekonomilerin yavaşlamasından olumsuz yönde etkilenirken, Almanya'ya entegre daha küçük ekonomiler de Almanyanın zayıf verilerinden olumsuz yönde etkileniyor. Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya üçüncü çeyrekte de daralırsa; resmen resesyona girmiş olacak.

Kaynak: Döviz Gazetesi