Avrupa'yı Krizden Kurtaracak Fon'un da Kredi Notu Düştü

17/01/2012

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's, borç batağındaki Euro Bölgesi ülkelerini kurtaracak Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) da notunu kırdı.

a44_08Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P), Euro Bölgesi ülkelerine ikinci bir şok yaşattı.

Geçtiğimiz hafta sonu cuma gecesi aralarında Fransa'nın da bulunduğu 9 Euro Bölgesi ülkesinin ülke kredi notunu düşüren S&P, dün de krizdeki Euro ülkelerine yardım için kurulan Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) AAA olan kredi notunu AA'ya indirdi. S&P'den yapılan açıklamaya göre ancak Euro Bölgesi'nin yeni kredi iyileştirmeleri teklif etmesi durumunda EFSF'nin notu yeniden AAA'ya çıkarılacak. Kurtarma fonuna kredi veren Fransa'nın notunun AAA'dan AA'ya indirilmesinden sonra Fon'un da notunun düşeceği beklentisi doğmuştu. Ve bu beklenti kısa sürede gerçekleşti. EFSF'nin notunun düşürülmesi Fon'un uygun mali yardım sağlama kabiliyetini olumsuz etkileyecek.

Euro Bölgesi maliye bakanları geçtiğimiz Cuma günü "EFSF'nin AAA kredi notunun korunabilmesi için seçenekleri araştırmaya" kararlı olduğunu belirten bir açıklama yayımlamıştı. Ne var ki açıklama not indirimi engellemeye yetmedi.

S&P'nin 9 Euro Bölgesi ülkesinin notunu 1 ve 2 puan düşürmesinin ardından, diğer kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'ten de uyarı geldi. Kuruluş, Fransa'nın AAA notunun durağan olan görünümünün değerlendirildiğini ve sonucun bu yılın ilk çeyreğinde açıklanacağını açıkladı. Bu arada Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, S&P'nin ülkesinin not indirimiyle ilgili olarak ilk kez dün İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile görüştükten sonra konuştu.

Sarkozy sorular üzerine şunları söyledi: "Kredi derecelendirme kurumlarının belirledikleri notlar ekonomik kararlara etki yapıyor. Bir kurum AAA'yı düşürdü, diğeri ise aynı şekilde tuttu. Geriye diğer kredi derecelendirme kurumlarının kararlarını görmek kaldı. Soğukkanlı beklemek gerek. Ben eminim ki Fransa için değişen bir şey yok." "Avrupa'daki kriz çok ciddi, güçlü. Geçmişte olmamış bir krizle karşı karşıyayız." diyen Sarkozy, içinde bulundukları durumu şöyle anlattı: "Eğer ekonomik krizle mücadelede İspanya başarı sağlayamazsa bu diğerlerini de etkiler. Eğer İtalya başarılı olmazsa herkes için felaket olur. İtalya ve İspanya, bizi birlikte olmaya zorunlu kılıyor. Aynı kıtada yaşıyoruz."

Bu arada ESFS'nin notunun düştüğü dün Roma Zirvesi iptal edildi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve İtalya Başbakanı Mario Monti arasında cuma günü yapılacağı açıklanan Roma zirvesi iptal edildi. Bir İtalyan hükümet yetkilisi, zirvenin Fransız tarafının gündeme ilişkin sebepleri yüzünden iptal edildiğini açıkladı.

Euro Bölgesi'nde bankaların Avrupa Merkez Bankası'na (ECB) yatırdıkları gecelik mevduatlar yeni rekor kırdı. ECB'den yapılan açıklamaya göre, geçen hafta cuma gecesi Euro Bölgesi'ndeki bankaların ECB'ye yatırdıkları gecelik mevduat tutarı 493,3 milyar Euro'ya yükseldi.

İngiltere'nin Maliye Bakanı George Osborne ise, "Yunanistan'ın borç krizi, Euro Bölgesi ülkelerinde kredi notunun düşürülmesinden daha büyük tehdit." açıklaması yaptı.

Üst düzey bir Euro Bölgesi yetkilisine göre, S&P'nin Fransa ve Avusturya'nın kredi notunu indirmesi, EFSF'nin borç verme kapasitesinin 180 milyar Euro, yani bu iki ülkenin sağladığı garanti kadar düşeceği anlamına geliyor. Şu anda İrlanda ve Portekiz'e sağlanan malî yardımın 43,7 milyar Euro'luk bölümü EFSF'den sağlanıyor. Fonun kaynaklarının 180 milyar Euro azalması, Yunanistan'a sağlanması planlanan ikinci malî yardım ve Euro Bölgesi'nin bundan sonra ihtiyaç duyabileceği kaynakların 216,3 milyar Euro ile sınırlı olduğu anlamına geliyor.

Kaynak: Zaman