Az enerji harcayın, yüzde 50 daha ucuz ödeyin

29/11/2009

Binalar harcadıkları enerji miktarına göre belgelendirilecek. En az enerji harcayanlar, ucuza ısınıp pahalıya satılacak. Belgesi olmayana ise ruhsat verilmeyecek.

Yüzde 50 daha ucuz ödeyin

Türkiye’de 5 Aralık 2009’da uygulamaya girecek Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği, inşaatta devrim yaratacak. Buna göre, binaların harcayacakları enerjiye göre kimlik belgesi olacak. Böylece konut sahibi, o konutta o yıl ne kadar ısınma faturası ödeyeceğini bilecek. Bu aynı zamanda konutların tıpkı beyaz eşyalarda olduğu gibi, sınıfına göre fiyatlanmasını da sağlayacak.

A sınıfı en az enerji harcayan, dolayısıyla gideri en az olan çevreci konutlar, en değerli ve en pahalıya satılan konutlar olacak. Yönetmelik bin metrekare ve üzerindeki binalarda merkezi sistemin kullanılmasını da zorunlu hale getiriyor. Uzmanlar bunun da konutların ısınma maliyetini düşüreceğini öngörüyor. Yönetmeliğin 5 Aralık’tan itibaren uygulanması planlanıyor. Ama ilgili kuruluşlar hazır olmadığı için Temmuz 2010’a ertelenmesi gündemde.

Bina Değerine Yansır

Binalarda enerji tüketimini en az yüzde 50 azaltacak olan uygulama, gayrimenkullerin değerine de yansıyacak. TADEM Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çetin Önder, konut fiyatlarının değerlenmesinde ısınma dahil bir çok faktöre bakıldığını hatırlatarak “Dolayısıyla enerjiyi az tüketen, gideri az olanların değeri artacak. Yani ucuza ısınan binalar daha pahalıya satılacak” dedi.

Eskiler de Katılmalı

İZODER Genel Koordinatörü Ertuğrul Şen, binanın yalıtım özellikleri ve enerji bilgisine yer verecek olan Enerji Kimlik Belgesi gereğince, konutların yıllık enerji ihtiyacının hesaplanabileceğini söyledi. Yeni uygulamayla binalarda ısı yalıtımının zorunlu hale geleceğine de dikkat çeken Şen “Türkiye’de bulunan 18 milyon binanın ancak yüzde 10’u yalıtıma sahip.

Geri kalanı yani 16 milyon bina ise hala yalıtımsız durumda. Bunun sonucunda enerji israfı yıllık 10 milyar TL’yi buluyor. Isı yalıtımı ile doğalgaz faturaları yarı yarıya inebiliyor. Bu sebeple halkın ısı yalıtım talebi artacak, bu da yalıtımlı binaların değerlerini yükseltecektir” dedi.

Isınma Faturası Yüzde %50 Düşer

Merkezi sistemin zorunlu hale gelmesiyle, yeni binalar için kombiyle ısınmak tarih olacak. Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği Derneği (KBSB) Başkanı Ali Eren, artık tüketicilerin enerji verimliliğine odaklanmış daha kaliteli binalarda oturacağını, daha az ısınma faturası ödeyeceğini söyledi. Eren “Şu anda kombi kullanan 100 metrekarelik bir daire ayda 300 TL yakıt faturası ödüyorsa eğer, merkezi sistemde bu fatura 200 TL’ye kadar düşecek” dedi.

En küçük kombinin 20 kilowattsaat ısıtma yaptığını belirterek, ortalama bir daire için 6 kilowattsaat yetebildiğini belirten Eren, merkezi sisteme geçen binalarda payölçer kullanılacağını, böylece konut sahiplerinin kullanmadığı enerjiyi ödemesinin gerekmeyeceğini açıkladı. Eren, “Sırf yeni binalar sayesinde 500 milyon dolarlık enerji tasarruf edilecek. Eski binalar da kapsama alınırsa rakam 2 milyar dolara çıkar” dedi.

Kaynak: Kanal A