Bank Of America Batık Mortgage Devlerine 2,8 Milyar Dolar Ödedi

05/01/2011

Bank Of America, Fannie Mae ve Freddie Mac'le batık konut kredisiyle ilgili davalarda anlaşmaya vardı.

bank-of-americaBofA, 2008 yılında satın aldığı Countrywide Financial Corporation şirketinin Fannie Mae ve Freddie Mac'e batık konut kredisi satmasıyla ilgili olarak anlaşma sağlandığını, anlaşmanın bu iki kuruluşun gelecekteki hak talepleri dahil bütün taleplerini sona erdirdiğini açıkladı. Banka, Freddie Mac'e 1,28 milyar dolar ve Fannie Mae'ye 1,52 milyar dolar ödediğini bildirdi.

Anlaşmanın BofA'ya, birçok piyasa uzmanının korktuğundan çok daha az maliyeti oldu. BofA'nın, batık konut kredisi satmasıyla ilgili olarak milyarlarca dolar ödemek zorunda kalacağından endişe ediliyordu. Araştırma şirketi Institutional Risk Analytics'in Başkan Yardımcısı Christopher Whalen, “Bu BofA için bir hediye oldu” dedi.

Hisseler Değer Kazandı

Rochdale Securities LLC'den Dick Bove, BofA'nın batık konut kredilerini geri satın almakla ilgili gelecek dört yılda her yıl 5 milyar dolar ödemek zorunda kalacağını tahmin ettiğini söyledi. Anlaşmanın sağlanması üzerine bankanın hisseleri dün New York Borsası'nda yüzde 6,3 (85 sent) değer kazanarak 14,19 dolara çıktı.

BofA'nın üst yöneticisi (CEO) Brian Moynihan, “Bu anlaşma önemli yasal konuları hissedarlarımızın yararına olacak biçimde çözüyor. Bu ödemeler, Freddie Mac'in bankaya yönelik bütün ödenmemiş borç ve potansiyel tutsat taleplerine son veriyor ve Fannie Mae'nin taleplerini çözüme kavuşturuyor” diye konuştu.

Fannie Mae Başkan Yardımcısı Michael Williams da, “BofA ile varılan anlaşma adil ve bu muallaktaki hasarlar konusunda sorumlu bir çözüm” dedi. Fannie Mae ve Freddie Mac, bankaları, gelir seviyesi ve konutun değeri gibi temel koşulları karşılamayan batık kredileri satmakla suçluyor.

Kaynak: Radikal