Bank of America'ya Konut Kredileri Satışlarında Dolandırıcılık Yaptığı İddiasıyla Dava Açıldı

25/10/2012

Bank of America’nın batık konut kredisi sattığı iddia edilen Fannie Mae ve Freddie Mac, doğrudan tüketiciye kredi sağlayamıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) en büyük bankalarından Bank of America dolandırıcılık davasıyla karşı karşıya. ABD’nin New York eyaletinde Manhattan başsavcısı Preet Bharara, ipoteğe dayalı konut kredileri (mortgage) satışlarında dolandırıcılık yaptığı iddiasıyla bankaya 1 milyar dolarlık tazminat davası açtı.

Soruşturmayı yürüten savcı, Bank of America’nın 2008 yılında satın aldığı Countrywide Financial’ı, ABD’de devlet destekli Fannie Mae ve Freddie Mac’e batık konut kredi satmakla suçluyor. Fannie Mae, 1930'larda, Freddie Mac de 1970'lerde kamunun, emlak kredilerinin akışkanlığını sağlamak için kurduğu iki özel şirket.

Bank of America Suçlamalarla İlgili Yorum Yapmadı

Countrywide, 2007 ve 2009 yılları arasında, kredi kalite denetimi yapılmaksızın kredilerin hızla işletilmesini amaçlayan bir ticaret planı uygulamakla suçlanıyor. Savcı Bharara, davanın ‘uygunsuz kredi satışlarının hoş görülmeyeceği’ mesajını verdiğini söyleyip bankanın uygulaması için ‘küstahça’ ifadesini kullandı. Bank of America’nın batık konut kredisi sattığı iddia edilen Fannie Mae ve Freddie Mac, doğrudan tüketiciye kredi sağlayamıyor. Ama özellikle kredi şirketlerine bir çeşit sigorta poliçesi niteliği de taşıyan garantileri bir bedel karşılığında sunuyor, ödenmemesi durumunda da borcu üstleniyor.Konut kredisi paketlerini de satın alarak, kredi şirketlerine yeni borçlar verebilmeleri için kaynak yaratıyor.

Benzer Davalar Görülmüştü

Bank of America’ya açılan dava, ABD hükümetinin aybaşında Wells Fargo ve JP Morgan Chase’e açtığı davaların ardından geldi.

New York Başsavcılığı, JP Morgan hakkında 2 Ekim’de, Bear Stearns bankası aracılığılıyla sattığı ipoteğe dayalı gayrimenkul kıymetlerle dolandırdığı yatırımcıları 20 milyar dolar zarara uğratma suçlamasıyla dava açmıştı.

JP Morgan iddiaların, firmanın Bear Stearns’ı satın aldığı Mart 2008’den önceye dayandığını ifade etmişti. Wells Fargo hakkında da emlak kredisi dolandırıcılığı suçlamasıyla 10 Ekim’de dava açılmıştı. ABD hükümeti, Wells Fargo’yu kredi kalitesi konusunda yalan söylemekle suçlamış, Wells Fargo iddiaları reddetmişti.

Kaynak: BBC