Banka Hizmet Maliyetleri Azaltılmalı Tüketici Seçenekleri Arttırılmalı

18/07/2012

BDDK Başkanı Öztekin, tüketici kredileri içinde takibe dönüşüm oranı en düşük olan kredinin, binde 8 oranıyla konut kredileri olduğunu belirtti

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, sektörde tüketici lehine rekabetin artmasının önemli olduğunu belirterek, "Tüketicilerin seçeneklerinin artması ve bankacılık hizmetlerinin daha az maliyetle ulaşması ana hedeflerimizden biridir" dedi. Öztekin, Ekonomi muhabirleri ile bir araya geldi. Rixos Otel'de düzenlenen tanışma toplantısında konuşan Öztekin, hedeflerinin, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına en iyi şekilde hizmet etmek olduğunu söyledi.

Öztekin, 2007 yılından bu yana dünyanın büyük bir ekonomik krizle uğraştığını anımsatarak, bu krizlerin en önemli nedenlerinden birinin düzenlemelerin yetersizliği olduğuna dikkati çekti. Türkiye'nin de 1990-2000 yılları arasında düzenlemelerin yetersizliği nedeniyle benzer krizleri yaşadığını hatırlatan Öztekin, bu krizlerin maliyetini tüm ülkenin ödediğini ifade etti. O dönemde ödenen maliyetin, ülkenin Gayri Safi Milli Hasılası'nın yüzde 30'ları civarında olduğunu belirten Öztekin, "Biz bu bedelleri zamanında ödeyerek bugünkü güçlü ekonomi ve bankacılık sistemine kavuşmuş olduk. İnşallah bu sağlıklı yapı devam eder. Bu bedel ödenmedikçe belki Avrupa'nın da bu krizlerden çıkma şansı yok diye düşünüyorum" dedi.

Bankacılık sektörünün, ekonomideki önemini vurgulayan Öztekin, sektörün iyi işliyor olması için düzenlemeye ve denetlemeye tabi olmasının genel kabul gören bir görüş olduğunu söyledi. BDDK'nın faaliyette bulunduğu yaklaşık 12 yıllık süre içinde finansal sektörün istikrarının sağlanması ve korunması yönünde takdire layık bir katkı sunduğunu vurgulayan Öztekin, şu andaki verilere göre BDDK'nın 48 banka ve diğer finansal kuruluşlarla birlikte 166 kuruluşun denetim, gözetim ve düzenlemesinden sorumlu bir otorite olduğunu ifade etti. Öztekin, söz konusu kuruluşların bilançolarının toplamının, Gayri Safi Milli Hasıla'ya eş değer olduğuna dikkati çekti. BDDK'nın personel profiline ilişkin de bilgiler veren Öztekin, oldukça deneyimli bir kadroya sahip olduklarını söyledi.

Sektörün Aktif Toplamı 2011 Yılı Sonuna Göre %4.3 Arttı

BDDK Başkanı, sektörün ulaştığı rakamlara da değinerek, 2011 yılı sonuna göre bankacılık sektörünün aktif toplamının, yaklaşık yüzde 4,3 oranında artarak Mayıs 2012'de 1 trilyon 271 milyar liraya yükseldiğini ifade etti. Aralık 2011 ile 29 Haziran 2012 tarihleri arasında sektörün toplam seyyal kredi hacminin 53 milyar 114 milyon lira, bireysel kredilerinin de 18 milyar 330 milyon lira arttığını anlatan Öztekin, takipteki alacakların da 1 milyar 91 milyon lira artış gösterdiğini söyledi. Öztekin, toplam mevduatın bu dönemde 22 milyar 880 milyon lira arttığını, menkul değerler cüzdanında 638 milyon lira azalış olduğunu, türev işlem hacminde de yaklaşık 49,5 milyar lira artış yaşandığını bildirdi.

Bu dönemde tüm banka gruplarının TL cinsinden kredilerinin arttığını, sadece kamu bankalarının yabancı para kredilerinde kısmi bir azalışın göründüğünü aktaran Öztekin, bankacılık sektöründe mevduatın krediye dönüşüm oranının 29 Haziran 2012 itibariyle yüzde 105'ler düzeyinde olduğunu, kredilerin takibe dönüşüm oranının ise yine 29 Haziran itibariyle yüzde 2,7 düzeyinde gerçekleştiğini ifade etti.

Tüketici kredileri içinde takibe dönüşüm oranı en düşük olan kredinin, binde 8 oranıyla konut kredileri olduğunu belirten Öztekin, bankacılık sektörünün 29 Haziran 2012 itibariyle yabancı para net pozisyon fazlasının 150 milyon dolar düzeyinde olduğunu kaydetti. -

Tüketici Lehine Rekabetin Artması Önemli

Sektörde tüketici lehine rekabetin artmasının önemli olduğunu düşündüklerini dile getiren Öztekin, tüketicilerin seçeneklerinin artması ve bankacılık hizmetlerinin daha az maliyetle ulaşmasının ana hedeflerinden biri olduğunu söyledi. Günümüz itibariyle bir çok ülkenin ekonomik daralmayla karşı karşıya olduğunu, buna karşılık Türkiye'de ise ekonomik büyümenin kısmen azaltılması konusunda çalışmaların yapıldığına işaret eden Öztekin, BDDK'nın, tüm kurumlarla senkronize politika üretme peşinde olacağını bildirdi.

Öztekin, "Asla diğer düzenleyici otoritelerin politikalarıyla ayrışan bir yapı içinde olmayacaktır" dedi. BDDK Başkanı, düzenleme politikalarını olabildiğince dinamik bir yapıda geliştirme gayreti içinde olacaklarını vurgulayarak, şunları kaydetti: "Kurum politikalarını sorunların ortaya çıkmasını engelleyecek, çözüme kavuşturacak bir vizyon üzerine tesis etmeyi düşünüyoruz. Müeyyidelerin caydırıcılık amacına uygun nitelikte olması, amaçlarımızdandır. Önümüzdeki süreçte hem sektördeki oyuncular hem de bizim için şeffaflık ve risk odaklı olmanın, büyük önemi haiz olduğunu belirtmek isterim. Risk odaklı daha proaktif denetim hedefliyoruz.

Temmuz ayında uluslararası mevzuata uyum konusunda düzenlemelerimizi yaptık ve şu anda bankacılık sektörümüz, Basel-II'ye geçmiş durumdadır ve herhangi bir sıkıntı da bulunmamaktadır. Bankacılık sektörümüzün kredi portföyünün neredeyse tamamına yakını kredi derecelendirme kuruluşları tarafından derecelendirilmemiş durumdadır. Bu soruna da sektörümüzün kısa sürede çözüm bulacağına inanmaktayız. Bankacılığımız, bu sorun da çözüldükten sonra en azından sermaye yeterlilik rasyosu açısından daha üst noktalarda olacaktır."

Kaynak: Anadolu Ajansı