Banka Müşterileri En Fazla Bireysel Kredilerden Şikâyetçi

02/04/2012

Vatandaşın yıllık aidat ve yüksek faiz oranları sebebiyle şikâyetinde ilk sırada yer alan kredi kartları, tahtını bireysel kredilere kaptırdı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) yapılan ihbar ve şikâyetlerde 2011 yılında zirveye 2 bin 459 başvuru ile bireysel krediler yerleşti. Kredi kartlarına ilişkin yapılan ihbar ve şikâyetlerin adedi ise 2 bin 293'e çıktı. 2010 yılında bankalara yönelik yapılan toplam şikâyet başvurularının yüzde 27,7'si kredi kartlarından oluşurken, geçen yıl aynı oran yüzde 23,2'ye geriledi.

Bireysel kredilerde ise 2010 yılında yüzde 18 olan oran 2011'de yüzde 25'e kadar çıktı. BDDK kaynaklarına göre bireysel kredilerdeki artan şikâyetlerin sebebi toplam kredi hacminin 700 milyar liraya dayanmasından kaynaklanıyor. Kullandırılan kredi arttıkça şikâyetler de yükseliyor. BDDK'nın 2011 Yılı Faaliyet Raporu'na göre geçen yıl faiz, masraf ve komisyonlar için 808 ihbar ve şikâyet gelirken, aynı rakam ATM'ler için 78 oldu. Banka personeli ve yapılan kötü muamele hakkında 62 başvuru yapılırken, 19 kişinin de mal varlığının incelenmesine yönelik talepte bulunuldu.

Faaliyet raporunda yer alan verilere göre toplam ihbar ve şikâyetler ise 10 bine dayandı. 2010 yılında 7 bin 627 olan şikâyet başvurusu sayısı geçen yıl 9 bin 895'e çıktı. BDDK kaynakları en yoğun başvurunun bireysel krediler ve kredi kartları konularında gerçekleştiğini belirterek şikâyetlere konu hususların Bankacılık Kanunu ile Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun amir hükümlerine aykırılık teşkil etmediği sürece, uyuşmazlıklara Kurum tarafından müdahale edilmesinin mümkün olmadığına dikkat çekiyor. Öte yandan 2011 yılı içerisinde yerinde denetim ve gözetim sonuçları ile ihbar ve şikâyetlerin değerlendirilmesi sonucunda muhtelif bankalarla ilgili olarak sorumlulukları tespit edilen kişiler hakkında toplam 16 adet, muhtelif faktoring şirketleri ve izinsiz faktoring işlemleri ile ilgili olarak sorumlulukları tespit edilen kişiler hakkında toplam 4 adet suç duyurusunda bulunuldu. Bankacılık Kanunu uyarınca, bankalar hakkında 382, diğer kişi ve kuruluşlar hakkında ise 18 adet idari para cezası uygulandı.

Kaynak: Zaman