Bankalar 2011'de Daha Çok Konut Kredisi Kullandıracak

14/12/2010

Bankalar 2011'de Daha Çok Konut Kredisi Kullandıracak

agaogluİstanbul'un gökdelenler semti Maslak'taki 242 dönümlük arsayı Emlak Konut'tan teslim alan Ağaoğlu İnşaat'ın patronu Ali Ağaoğlu, burada 6 bin adet konut ve ticari ünite satışından 4,5 milyar lira gelir bekliyor. Ağaoğlu'na arsa için 338 milyon liralık destek veren Vakıfbank Genel Müdürü Kalkan, 2011'de konut kredilerinde yüzde 37 artış beklediklerini söyledi.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) askerî karakolların baskına uğraması üzerine 'kale gibi karakollar' inşa etme karşılığında Milli Savunma Bakanlığı'ndan aldığı İstanbul'un gökdelenler semti Maslak'taki 242 dönümlük arsa, hasılattan pay karşılığı Ağaoğlu İnşaat'ın patronu Ali Ağaoğlu'na teslim edildi.

Arsayı TOKİ, kendi iştiraki olan Emlak Konut GYO'ya 540 milyon liraya sattı. Emlak Konut'un hasılattan pay karşılığı çıktığı ihalede en yüksek teklifin sahibi olan grubun elenmesiyle iş, 3 milyar 250 milyon liralık gelirden yüde 35,5 pay (1 milyar 153 milyon lira) teklif eden Ali Ağaoğlu'na kaldı. Ağaoğlu, 173 milyon 62 bin 500 liralık peşinat ile 165 milyon liralık teminat senedini Vakıfbank'tan temin ederek, Emlak Konut GYO'ya teslim etti.

Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, 2011 yılında Türk bankacılık sektörünün bireysel krediler alanında, bireysel krediler içinde de en fazla konut kredisinde büyüme göstereceğini söyledi.

Kalkan'ın, gelecek yıl sektör olarak banka bireysel kredilerindeki büyüme tahmini yüzde 22. Bu yılın ilk 9 ayı itibarıyla Vakıfbank'ın verdiği konut kredilerinin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 37 oranında artış gösterdiğini belirten Kalkan, "Vakıfbank olarak 2011 yılında bireysel kredilerdeki büyüme beklentimiz yüzde 30. Konut kredilerinde de bankamızın bu yıl olduğu gibi gelecek yıl da yüzde 37 büyümesini bekliyoruz." dedi. Kalkan, Maslak arsasına inşa edilecek projedeki konut ve ticari üniteleri alacaklar için de kredi sağlamak üzere Ağaoğlu ile işbirliği yaptıklarını ifade etti.

Maslak'taki gökdelen arsasında 6 bin adet konut ve ticari ünite inşa etmeyi planlayan Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, burada ezber bozan, 24 saat hareketli olacak, bugüne kadarki 'my' ile başlayan nitelikli konutlarındakilerden farklı bir projeyi hayata geçireceğini söyledi.

Napolyon'un 'Dünya tek ülke olsaydı başkenti İstanbul olurdu' sözünü hatırlatan Ağaoğlu, "Ama biz burayı gecekondunun başkenti yapmışız. Şimdi Maslak'ta İstanbul'u dünya ligine çıkaracak bir proje yapacağız. İşimde mütevazı olmam. My City ile Türkiye'de ilk nitelikli konut konseptini başlatanlardanız, şimdi de dünya çapında adından söz ettirecek bir projeyi Maslak'ta yapacağım." diye konuştu.

"Hangi mimarlarla çalışacaksınız?" sorusuna karşılık ise Ağaoğlu, "Türk mimarlarla çalışacağım. 300'den fazla mimar ve mühendis ekibimiz var. Biz Londra'nın merkezinde yakın zamanda bir kule inşasına başlıyoruz. Ben Türk mimarların neler yapabileceğini Londra'da göstereceğim. Bunu yapan biri olarak Maslak'ta da Türk mimarlarla çalışmayı yeğliyorum." dedi. Ağaoğlu projeyi hayata geçirmek için yapacağı toplam harcamayı 1,5 milyar lira olarak açıkladı.

Talip çok, konutlar kura ile satılacak

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, 540 milyon liraya aldıkları Maslak arsasından, Ali Ağaoğlu'nun 4,5 milyar liralık hasılata ulaşması durumunda 1,5 milyar liralık pay alacaklarını söyledi.

Şirket hisselerinin Borsa'da 1,70 liradan işlem görmeye başladığını hatırlatan Kurum, "Hisseler 2,15'i gördü ve yüzde 20-25 değer kazandı. İMKB 30'da işlem görüyoruz. Yakında kârlarımızı da açıklayacağız." dedi. Kurum, halka arzdan gelen ve hasılat paylarından elde ettikleri gelirlerle orta ve orta üstü gelir grupları için daha çok konut yapacaklarını ifade etti.

İstanbul Tuzla'daki 2.045 konutluk projenin satışlarının kısa sürede tamamlandığına dikkat çeken Murat Kurum, "2.045 konut için 4 bin 800 talep geldi. Bu durumda konut sahiplerini kurayla, çekilişle belirleyeceğiz. Kim demiş konutlar satılmıyor diye, biz kurayla satıyoruz." şeklinde konuştu.

Hasılat paylaşımlı projelerin arkasında TOKİ ve Emlak Konut güvencesi olduğunu belirten Murat Kurum, "Bugüne kadar başlayıp da yarım kalan hiçbir projemiz olmadı. Hatta projelerdeki konutlar zamanından önce teslim ediliyor. Bu projelerin arkasında TOKİ ve Emlak Konut var ve vatandaşımız buna güveniyor. Biz bu güveni korumaya çalışıyoruz." dedi. Halka arzdan ve devam eden hasılat paylaşımlı projelerden iyi gelirler elde ettiklerini belirten Murat Kurum, yakında bu gelirle Tuzla benzeri yeni birçok projeyi açıklayacaklarını söyledi.

Kaynak: Zaman