Bankalar Farklı Kampanyalarla Kredi Yarışında

20/12/2012

Bileşik faizlerde tarihi dip seviyeleri gördüğümüz bugünlerde bankalar da müşterilerine farklı kampanyalarla kredi yarışına girdi.

Bileşik faizlerde tarihi dip seviyeleri gördüğümüz bugünlerde bankalar da müşterilerine farklı kampanyalarla kredi yarışına girdi.

Son Veriler Faiz İndirim Beklentilerini Artırdı

Ekim ayı sanayi üretimi ve üçüncü çeyrek büyüme verileri ekonomik aktivitenin tahmin edilenden daha hızlı bir yavaşlama eğiliminde olduğunu gösterirken, veriler TCMB'nin ekonomik aktiviteyi canlandırmak için faiz indirimine gideceği beklentisini artırdı. Son dönemde dış ticaret başta olmak üzere açıklanan veriler ekonomik aktivitede yeterli toparlanma görülmediğini teyit ederken, büyüme ve sanayi üretimi verileri TCMB'nin politika faizi ve koridorun alt bandında indirim gerçekleştireceği beklentilerini artırdı. Faiz koridorunun üst bandında da bir indirim olabileceği
bekleniyor. BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, ekonomik aktivitenin Ekim'de belirgin ölçüde ivme kaybettiğini öyleyerek, "Dördüncü çeyrek büyümeye ilişkinilk veri oldukça umut kırıcı ve detaylara baktığımızda tekstil, motorlu taşıt gibi ihracata dayalı bütün sektörler daralma kaydetti" dedi ve şöyle devam etti: "Her ne kadar reel efektif döviz kuru endeksi TCMB sınırının altında olsa daverinin gelecek toplantıda faiz indirmek üzere TCMB'nin elini güçlendirdiğini düşünüyoruz." EFG İstanbul Başekonomisti Haluk Bürümcekçi ise şöyle konuştu: "Büyüme hızının Türkiye ekonomisinin potansiyel büyüme hızının altında kalmaya devam etmesi TCMB'ye gevşek para politikasını koruma imkanı verdiğini düşünürken, düşük faiz ortamının yurtiçi özel tüketime ve bir miktar gecikmeyle de yurtiçi özel yatırımlara destek olmasını bekliyoruz."

Halkbank 2B'lerde İddialı

Halkbank da yeni ürünü 2B Kredi Paketi ile 2B arazilerini satın almayı planlayan hak sahiplerine 120 aya varan vade seçenekleri ve yüzde 1,05'ten başlayan faiz oranlarıyla kredi veriyor. Kanun kapsamında 2B arazilerini yüzde 30 indirimli satın alma hakkına sahip kişiler, Halkbank'ın 2B Arsa ve Destek kredilerini kullanarak yaptıkları peşin alımlarda ilave yüzde 20 indirim alıyor. Böylece Halkbank'ın 2B Kredi Paketi'ni kullanan tüketiciler toplamda yüzde 44 indirimden yararlanabiliyor. 2B arazileriyle ilgili yasanın, hem hak sahiplerine hem de Hazine'ye olumlu geri dönüşlerinin olacağına inandıklarını ifade eden Halkbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı İsmail Hakkı İmamoğlu, "2B Kredi Paketi'yle hak sahiplerine sağlanan avantajın kapsamını daha da genişletiyor" diye konuştu. Şeker Finans'tan kentsel dönüşüme 30 yıl vade Şeker Finans, kentsel dönüşüm kredisi
başlattığını ve 30 yıl vadeye kadar kredi vereceğini duyurdu. Bakanlık desteği ile sunulan finansman kapsamında kentsel dönüşüm projesi ile evlerini  yenileyecek ya da güçlendirecek olan konut sahipleri, yeniden yapılan konutunun değer artış tutarını kredilendirip, kredi taksitlerini düşük tutarlarda ödeyebilecek. Kredi faizinin belirli bir oranı ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ödenecek.

Bankası'ndan Kentsel Dönüşüm ve 2B Kredileri

İş Bankası, "Kentsel Dönüşüm Konut/İşyeri Yapım Kredisi ve Konut/İşyeri Güçlendirme Kredisi" desteği kapsamında yüzde 0,55 aylık ve yüzde 6 yıllık faiz oranlarını uygulayacak. Kentsel Dönüşüm Projesi ile bankalarca 31.12.2013 tarihine kadar kullandırılacak konut kredilerinde yıllık yüzde 4, iş yerlerine ise yüzde 3 faiz desteği uygulanacak. Bakanlıkça sağlanacak faiz desteğinin yanı sıra, hak ediş usulü ile yapılacak müteahhit ödemeleri nedeni ile kredi bedelleri peyderpey müteahhitlere
kullandırılacak, kullanımı bekleyen kredi bedelleri nedeniyle oluşacak getiri de, riskli yapı sahiplerine verilecek kredilerin faiz oranlarına indirim olarak yansıtılacak. Yine İş Bankası, kamuoyunda 2/B Yasası olarak bilinen ve hak sahiplerinin yıllardır tapusuz olarak kullandıkları taşınmazlar için tapu alabilmesini sağlayan uygulama için de özel bir kredi hazırladı. İş Bankası'nın sunduğu kredi ile peşin ödeme imkanı olmayan hak sahipleri, yüzde 1,07'den başlayan faiz oranlarıyla kredi kullanarak taşınmazına yüzde 44 indirimden faydalanarak sahip olabilecek. Peşin ödeme imkanı olmayan hak sahipleri 100.000 TL rayiç bedelli arazinin yüzde 4 indirim ile 56.000 TL tutarındaki kredisi için 36 ay vadede 1.952 TL, daha küçük taksit ödemek isteyen hak sahipleri ise 120 ay vadede 928.-TL taksitle taşınmazlarının sahibi olabilecek.

Kentsel Dönüşüm ve 2B Kredileri Popüler

Türk bankacılığı günümüzde her alanda kredi kullandırma konusunda iddialı. Son ayların en güncel konusu olan kentsel dönüşüme ve 2B arazilerine yönelik birçok banka ve finans kurumu kredi kampanyası da başlattı. "Kentsel Dönüşüm Kredisi" ve "2B Kredileri" adı altında çıkarılan ürünlerde 30 yıl vadeye kadar kredi verildiği gözleniyor.

Kaynak: Dünya