Bankalar Ücret ve Komisyonlardan Memnun

10/09/2011

Hükümetin bu yılın başından itibaren kredi artışını yüzde 25’le sınırlandırdığı bankalar, hizmet, komisyon ve ücret gelirlerine yöneldi.

bb_12Hükümetin bu yılın başından itibaren kredi artışını yüzde 25’le sınırlandırdığı bankalar, hizmet, komisyon ve ücret gelirlerine yöneldi.

Yılbaşından bu yana giderek artan hizmet gelirleri, bankaları ihya etti. Bankalar bu yılın Ocak-Temmuz döneminde hizmet geliri ve komisyon adı altındaki faiz dışı kalemlerle vatandaştan 1.6 milyar lira tahsil etti.

BDDK’nın Temmuz ayı verilerine göre, bankaların hizmet geliri, komisyon olarak aldıkları tutar hızla arttı.

Bu yılın Ocak ayında hizmet geliri ve komisyon olarak tahsil edilen tutar 1.9 milyar lirayken, bu tutar aylar içinde geometrik olarak artarak, Temmuz ayında 15.6 milyar liraya çıktı. Böylece bankaların vatandaştan tahsil ettiği para 8 kat artmış oldu. Bu tutarın 2.2 milyar lirası kredilerden alınan ücret ve komisyonlardan sağlanırken, 7.6 milyar lirası banka havale ücretleri, EFT, para transferi gibi her türlü bankacılık işlemlerinden sağlanan hizmet gelirlerinden elde edildi.

Bankaların bankacılık hizmeti adı altında yaptığı havale, EFT, para transferi, kiralık kasa, gibi her türlü işlem ve hizmet karşılığında Temmuz ayı itibarıyla 7 milyar 609 milyon lira gelir elde etti. Bu tutar, yılbaşında 1 milyar 34 milyon liraydı. Buna göre bankaların havale hizmetleri karşısında aldıkları komisyon ve ücretler 7 ay içinde yüzde 740 arttı.

Faiz Dışı Gelirler 3 Kat Arttı

Rakamlara göre, bankaların bu yılın başında 1.9 milyar lira olan toplam faiz dışı gelirleri, Şubat ayında 3 kat artarak 3.9 milyar liraya çıktı. Aynı dönem krediler vasıtasıyla alınan ücret ve komisyonlar 271 milyon liradan 573 milyon liraya çıkarken, EFT, havale, bankacılık hizmet gelirleri de 1 milyar liradan 1.9 milyar liraya çıktı.

Mart ayına gelindiğinde bankaların toplam faiz dışı gelirleri 6.6 milyar liraya çıkarken, bu rakam Nisan ayında 8.7, Mayıs ayında 10.9 milyar liraya ulaştı. Bu rakamın yükselişi Haziran ve Temmuz ayına gelindiğinde artarak sürdü. Buna göre Haziran ayında 13.6, Temmuz’da ise bu rakam 15.6 milyar liraya ulaştı.

Kaynak: Vatan