Emlak alımı için konut kredilerinde vade uzamalı mı?

23/08/2010

Konut kredisi faiz oranlarının %1’e kadar gerilemesi, bankaların bu açmazdan kurtulmaları için artık faiz indirimi kozunu oynamayacakları anlamına geliyor.

konut-kredisiForbes'in "Emlak 2010 Raporu"na göre konut kredisi faiz oranlarının %1’e kadar gerilemesi, bankaların bu açmazdan kurtulmaları için artık faiz indirimi kozunu oynamayacakları anlamına geliyor. Geriyeyse vade süresini uzatmak kalıyor. Konut kredisi faiz oranlarındaki bu gerileme, kredi taksit miktarlarını düşürerek hane halkının aylık harcanabilir gelirinin üçte birini kullanarak konut satın almasını olanaklı hale getiriyor.

Vadelerin 15-20 yıl aralığına yükselmesi Ankara, İzmir, Kocaeli, Adana, Antalya ve Bursa için geçerli olabilir hale getirilse de İstanbul için aynı durumun söz konusu olmadığı, İstanbul’da satılık konutlardaki metrekare fiyatlarının diğer şehirlere kıyasla çok olduğu ve bu durumun, hane halkının konut alımında optimum noktaya gelmesini de zorlaştırdığı belirtiliyor.

İstanbul’da bir apartman dairesinin fiyatı 15.5 yıllık (186 aylık) kiraya eşit iken, İzmir’de bu süre 18,1 yıla (217 aya) kadar uzuyorken, Bursa’da ise bir apartman dairesinin fiyatı 17 yılda (204 ayda) geri döndüğü gözlemleniyor.

2010 Haziran itibariyle konuta yapılan yatırımın geri dönüş sürelerine bakıldığında kredi vadelerinin daha da uzaması gerektiğini sonucuna variliyor.

Kaynak: KrediPazarı