Bazı listeler Seka’da ’hamur’ oldu, KEY 3 milyon hata verdi

01/08/2008

Bazı kurumların Emlak Bankası’na gönderdiği Konut Edindirme Yardımı belgelerinin "10 yıllık saklama süresi bitti" diye Seka’ya "hurda kağıt" olarak gönderildiği belirlendi. Tasfiye Halindeki Emlak Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, "Bildirilen listeler dışında 3 milyon hatalı işlem belirledik" dedi.

key.1KONUT Edindirme Yardımı (KEY) parası almayı bekleyen ancak, ödemelere ilişkin listelerde yer almayan vatandaşların bir bölümünün, "Bankalardaki işlemlere ilişkin evrakların 10 yıl korunduktan sonra imha edilebileceği" uygulamasının kurbanı olduğu belirlendi.

Personel adına 1987-1995 döneminde KEY için yatırılan paraların listesini doğrudan Emlak Bankası’na gönderen kurumların belgeleri, 10 yıllık saklama süresinin sonunda Seka’ya gönderilince, bu kurumlarda çalışanlara ilişkin bilgilerin bir bölümü listelerde yer alamadı.

Tasfiye Halindeki Emlak Bankası’nın Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, bildirilen listeler dışında 3 milyon adet hatalı işlem tespit edildiğini belirtti. Arşiv sıkıntısı Zeki Sayın, özellikle Emlak Bankası’nın bankacılık birimlerinin, şubelerinin, Ziraat Bankası’na devredilmesi aşamasında, arşiv sıkıntısını gidermek üzere bazı evrakların Seka’ya gönderildiğini belirterek, şöyle konuştu: "Bu bilgiler yetkili kişilerin talimatı ile 10 yıldan önceki işlemlere ilişkin evraklar Seka’ya gönderildiği belirlendi. Bu aşamada, yatırılan KEY paralarına ilişkin bilgileri doğrudan Emlak Bankası’na gönderen kurumlara ilişkin belgeler de Seka’ya gönderildi. Bu nedenle bazı kurumların personel bilgilerine ilişkin bilgiler KEY listesinde yer almadı veya eksik yer aldı."

Listede hiç yok Kanunun 1986’da çıktığını, uygulamanın 1987-1995 arasında yapıldığını hatırlatan Sayın, şöyle devam etti: "Özellikle şubelerin devri ve birleştirilmesi aşamasında, 10 yıllık korunma süresini aşan evraklar, yetkili kişilerin talimatı ile, 2002-2003 yıllarında Seka’ya gönderilmesi aşamasında, KEY ile ilgili bildirim listeleri de gitti. SSK veya Emekli Sandığı’na gönderilen bildirimler korundu.

Bildirimleri doğrudan Emlak Bankası’na yapan kurumlar personele ilişkin bilgilere ulaşmada sorun yaşandı. Bu durumdan özellikle Ziraat Bankası personeli etkilendi. Bu çalışanlardan bazıları listede hiç yer almadı. Veya eksik bildirimlerle yer aldı."

10 milyon olabilir Zeki Sayın, bildirilen listeler dışında 3 milyon adet hatalı işlem tespit edildiğini belirterek, şöyle konuştu: "Korunma süresini doldurması nedeniyle imha edilen bilgiler yüzünden Ziraat Bankası bize yeni belgeler gönderdi. Buna istinaden ödemeler yapıldı. Bu durumdaki kişilerin de öncelikle çalıştıkları kurumlar aracılığı ile çalıştıkları süreleri ve ödemeleri belgelendirmeleri ve 3 ay içinde itirazlarını yapmaları gerekiyor. Hazırlayıp bildirdiğimiz listeler dışında, halen elimizde 3 milyon hatalı işleme ilişkin liste var. İtirazların değerlendirilip tamamlanmasından sonra, hak sahibi sayısının 1-2 milyon artmasını bekliyoruz."

KEY ödemelerini öğrenmek isteyen 8.5 milyon vatandaşın bilgilerini ele geçirmek isteyen hackerlar da, keyodemeleri.com sitesine benzer bir isimle site oluşturdu. Vatandaşların e-posta adreslerine mail atan dolandırıcılar gönderdikleri postalara koydukları linklere tıklayanların bilgisayarlarını ele geçiriyor. Mail aslında konutedindirme@keyodemeleri.com sitesinden gelmiş gibi görünüyor. Oysa mail hackerların kendisinden geliyor.

Mail içerisinde belirtilen linkler ise keyodemeleri.com değil keyodemelerl.com sitesine yönlendiriyor. Yani hackerlar "i" harfi yerine "l" harfini koyuyor. Konuyla ilgili olarak araştırma yapacaklarını söyleyen Emlak GYO Genl Müdürü Feyzullah Yetgin, "Hukukçularımız bu tür konuraların üzerine gidecek. Yaptığımız işlemlerde güvenliği üst seviyede tutmaya gayret ediyoruz" dedi. Yayınlanan bilgiler kötü amaçlı kullanılabilir BİLİŞİM Suçları Mücadele ve Mağdurları Derneği’nin hazırladığı bir rapor, KEY ödemelerinin dolandırıcılığa neden olabileceğini ortaya çıkarttı.

Bilişim Suçları Mücadele ve Mağdurları Derneği, Yeminli Teknik Bilirkişi Ercan Kılıç KEY ödemeleri ile ilgili bir rapor hazırlattı. Raporda, KEY ödemelerinin dolandırıcılığın önünü açabileceğine dikkat çekildi. Raporda, "Hak sahiplerinin T.C. kimlik bilgileri, kurum sicil numaraları ve alacakları miktarları içeren bu listelerin sorgulama tekniği ile olduğu gibi, toplu indirilebilir şekilde de ilan edilmesi yetkisiz kişilerin bu bilgileri edinme ve çeşitli dolandırıcılık yöntemleri ile kendi yararlarına kullanmaları olasılığını doğurmuştur" denildi.

Raporda şunlara dikkat çekildi: "Resmi Gazete ’de ilan edilmiş ve listeler isim-harf sırası ile de indirilebilir ve okunabilir şekilde Resmi Gazete ’ye ait web sayfasında da yayınlanmıştır." KESK, KEY’i yargıya taşıyor KAMU Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) KEY ödemelerini yargıya taşıyacağını açıkladı. Açıklamada, yaşanan hak kaybının yanı sıra ödemelerde yanlışlıkların olduğu, hak sahiplerinin adlarının listelerde çıkmadığı, eş durumundan dolayı binlerce kadının mağdur edildiği ifade edildi. Söz konusu sorunların giderilmesi konusundaki taleplerinin Hükümet tarafından dikkate alınmadığı kaydedilen açıklamada, "Bir kez daha birçok hak sahibini mağdur etmiştir. Bu mağduriyetin giderilmesi konusunda şu ana dek bir açıklamanın yapılmamış olması Hükümetin vurdum duymazlığının da bir göstergesidir" denildi.

Ziraat: Personelimiz açısından mağduriyet yok ZİRAAT Bankası Genel Müdürlüğü yetkilileri, personel adına yatırılan KEY paralarına ilişkin bilgilerin Tasfiye Halindeki Emlak Bankası’nın ilgili birimine gönderilerek, personelin KEY parası almalarının sağlandığını belirtirken, şu bilgiyi verdi: "Zaten KEY uygulaması 1987’de başladı. Bankamız personeli ise 1989’dan itibaren özel sözleşmeye geçirildi. Özel sözleşmeye geçirilenler ve lojmanda oturanlar bu uygulamadan zaten yararlanmadı. Personelimiz açısından mağduriyet yok.

Almaya hak kazananlara KEY paraları ödendi." 3.5 günde, 1.3 milyon kişi 778 milyon YTL aldı Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemelerinin başladığı 28 Temmuz’dan dün öğle saatlerine kadar, 1 milyon 306 bin 402 kişiye 778 milyon 425 bin 611 YTL ödendi. KEY hak sahiplerinin 434 bini, paralarını banka kartları ile ATM’den, ödeme gününü beklemeden aldı. Şimdiye kadar sadece 19 kişi nakit yerine Emlak Konut GYO hisse senedi talep etti. Kart sahiplerinden yaklaşık 200 bininde isim tutmaması gibi sorunlar yaşandığını belirten yetkililer, 635 bin kişinin hemen gidip ATM’lerden KEY parasını alacak durumda olmasına karşın bunu yapmadığını kaydetti.

Erdoğan: Ciddi yüklenmeler sistemi bozabiliyor BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, KEY ödemeleri sırasında yaşanan aksaklıklarla ilgili olarak, "Bazı teknik arızalar yok değil, var. Bu teknik arızalar sebebiyle zaman zaman bazı sıkıntılar yaşanıyor. Ama lütfen, bir yüklenme, ciddi bir yüklenme, tabi bütün bu yüklenmeler sistemi de maalesef bozabiliyor" dedi. Erdoğan, Ulusa Sesleniş konuşmasında Konut Edindirme Yardımı (KEY) ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, şunları söyledi: "Şimdi, hak sahibi bu 8.5 milyon vatandaşımıza, toplam 2 milyar 855 milyon YTL’yi ödemeye başladık. İnanıyorum ki, bu 8.5 milyon vatandaşımız belki de bundan tamamen ümidini kesmişti."

Kaynak: Hürriyet