BDDK banka kredilerini ucuzlatıyor

17/01/2010

Bankalar nakdi kredilerde yüzde 1 olan karşılık ayırma zorunluluğunu sıfıra çekebilecek. Bu da kredi faizlerini düşürecek

faiz_03BDDK, kredileri ucuzlatacak yönetmelik değişikliğine gidiyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), bankaların canlı krediler için yüzde 1 olan karşılık ayırma zorunluluğunu 1 Mart 2011 tarihine kadar sıfıra çekme konusunda yönetmelik değişikliğine gidiyor.

Bu karar, bankalara milyarlarca liralık ek kaynak imkanı sağlayacak. Hesaplamalara göre yeni düzenleme kredi faiz oranlarının da yarım puan düşmesini sağlayacak.

Böylece, reel sektörün kredi kullanmasının önünü açılmış olacak. BDDK, kredi maliyetlerini düşürmek için operasyonel risk hariç olmak üzere, Sermaye Yeterlilik Rasyosu (SYR) yüzde 16 ve üzerinde olan bankaların kredi kartları dışındaki nakdi kredilerine (canlı) genel karşılık oranını 1 Mart 2011’e kadar ayırıp ayırmamalarını kendi isteklerine bırakmak üzere yönetmeliği değiştirecek.

BDDK, yönetmelik değişikliği konusunda Türkiye Bankalar Birliği ile Katılım Bankaları Birliği’ne yazı gönderdi ve görüş istedi. Uygulama, yönetmelik değişliği yayımlandıktan sonra açılacak krediler için geçerli olacak.

Faizler Yarım Puan Düşecek

Hesaplamalara göre, bankalar bu düzenleme ile milyarlarca liralık bir kaynak imkanı elde edecek. Kredi maliyeti ve faizlere ise yarım puan olumlu etki yapacak. Bu düzenleme, reel sektörün kredi sorununu da büyük ölçüde çözecek. Çünkü daha az maliyetle kredi kullanma imkanı elde edecekler.

Ancak, bu düzenlemeden sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 16’nın üzerinde olan bankalar yararlanabilecek. Bir çok bankanın ise bu kriteri tutturduğu için, bankaların büyük kısmının bu düzenlemeden yararlanacağı bildirildi. Kasım 2009 itibariyle bankacılık sektörünün ortalama SYR’si yüzde 20.4 düzeyinde bulunuyor. Zorunlu karşılıklar yönetmeliğinde yapılacak değişikliğin, kredi kartı aracılığı ile verilen kredileri ise kapsamayacağı öğrenildi.

Kaynak: Star