BDDK Konut Kredilerini Mercek Altına Alıyor

19/03/2014

BDDK konut kredilerini mercek altına alıyor. 50 bin TL'lik konutu iki katı gösterip alınan kredi veren bankalara para ve yetki iptali cezası yaptırımı uygulanacak.

BDDK konut kredilerini mercek altına alıyor. 50 bin TL'lik konutu iki katı gösterip alınan kredi veren bankalara para ve yetki iptali cezası yaptırımı uygulanacak.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), toplamı 112 milyar lirayı aşan konut kredilerini mercek altına aldı. Konutların değerinin üzerinde gösterilerek konut kredisi kullandırıldığı yönündeki şikâyetler üzerine inceleme başlatıldı. Bu konudaki şikâyetler de dikkate alınarak konutların belediye, tapu ve piyasadaki fiyat farkına son verecek "değerleme haritası" çalışması hızlandırıldı. Değerleme haritası sayesinde 50 bin TL'lik konut 100 bin TL gösterilip, yüksek tutarlı konut kredisi çekilemeyecek.

Bankalara Para Cezası ve Kredi Sınırlaması Gelecek

Yüzde 25'lik peşinatı tüketici kredisi kullandırarak aşan bankaların ardından şimdi de konutları değerinin üzerinde gösterip yüksek tutarlı kredi verenler takibe alındı. Bankaları tek tek inceleyen BDDK, birbirinden ilginç usulsüz uygulamalar tespit etti. Yönetmeliğe aykırı davranan bankalara para cezasının yanı sıra kredi sınırlaması uygulanacak. BDDK'nın oluşturduğu özel ekip, öz sermaye şartının uygulanıp uygulanmadığını da denetliyor. Ekip, konut kredilerinde son 5 yıllık uygulamaları incelerken, yeterli teminat alınıp alınmadığı da tespit ediliyor. Konut kredilerine ilişkin rapor kurula iletilecek. Usulsüzlük tespit edilen bankalara yönelik cezalar da önümüzdeki günlerde netleşecek. Yetkililer, bankalara "para cezası ve konut kredisi kullandırma yetkisinin iptali" verilebileceğini belirtiyor.

Veri Bankası Kurulacak

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, üniversiteler, belediyeler, STK'ların da desteğiyle bir veri bankası oluşturacak. Ev ve arsa fiyatları için kriterler bölgelere göre değişiyor. Yapı ruhsat durumundan ısıtma sistemine kadar birçok başlık ele alınıyor. Bankaların da yararlanacağı bu veri tabanı sayesinde tapudaki değer ile bankanın kayıtlarındaki rayiç bedel arasındaki uçurum kapanmış olacak. Bu değerler, alım, satım, kamulaştırma ve bankacılıkta kullanılacak.

Kaynak: Emlak Kulisi