BDDK’nın Masraf ve Komisyonlara Getirdiği Sınırlamaların Bankacılık Sektörüne Etkileri

25/09/2014

Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu BDDK’nın masraf ve komisyonlarla ilgili aldığı sınırlamaların tüketicilerin bugüne kadar istediği şeyler olduğunu ve nankaların yeni düzenlemeye göre maliyetlerini gözden geçirmeleri gerektiğini açıkladı

Son zamanlarda tüketiciden aldığı ücret ve komisyonlarla ilgili eleştirilerden dolayı bankacılık sistemi ve düzenleyici kurumların aldıkları önlemler gündemin ilk sıralarında yer alıyor.

Bankacılık sektörünün maliyet hesabı gereği dijital ortama verdikleri önem gün geçtikçe artıyor.

Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu HABERTURK.COM'a bankacılık sektörüyle ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Bankaların şubelere olan ihtiyacı her geçen gün azalıyor, ancak şubelerin kapanması söz konusu değil çünkü, hala birebir danışmanlığı ihtiyaç olan işler var. Özellikle KOBİ ve ticari bankacılıkta. Şu nada 670 şubemiz var, şube sayısını azaltmayı düşünmüyoruz ama daha fazlasına da şu anda ihtiyacımız yok.

Masraf ve Komisyon Neden Var?

Şubelerin masrafları oldukça yüksek. İstanbul’da bir şubenin sadece aylık kirası 50-60 bin TL civarında. Eskiden paradan para kazanana banka inanacı şu anda malesef geçerli değil. Şu anda bankalar masraflarını tüketiciden aldıkları masraf ve komisyonlarla karşılayabiliyor. Tüketiciler bu masrafları ödemek istemedikleri zaman, bankaların da masrafları azaltması gerekiyor. Bu durumda da mobil-internet devreye giriyor.

BDDK’nın Masraf ve Komisyonlara Getirdiği Sınırlamalar Sektörü Nasıl Etkiliyor?

BDDK’nın masraf ve komisyonlarla ilgili aldığı önlemler, sınırlamalar aslında tüketicilerin bugüne kadar istediği şeylerdi. Bankaların yeni düzenlemeye göre maliyetlerini gözden geçirmeleri gerekiyor. Bankalar, madem masraf-komisyon gelirlerimiz düştü. Biz de müşterilerimize sunduğumuz şu servisleri azaltıyoruz” diye düşünecekler ve orta vadede bankacılık sektörüne bunun zararı yansıyacak. Gelirler hızla düşerken, giderler yavaş yavaş azalacak. BDDK şunu deseydi durum farklı olurdu, “Şu masrafları alamazsınız ama müşterileriniz telefonlarını da 30 saniyede açamazsınız. Şubelerde de 8 saat servis veremezsiniz, 3 saat vereceksiniz. Bunun yanında 1 gün içerisinde tüketici kredisi veremezsiniz, 7 gün içerisinde vereceksiniz…”  O zaman biz de maliyetleri azaltma anlamında daha rahat olurduk. Rekabet maliyetlerin azaltılma hızını azaltıyor. Ancak gelinecek noktada bankaların telefonlara yanıt verme süreleri uzayacak… 1-2 sene sonra maliyetler ve giderler aynı noktaya gelir. Ama gelinen noktada daha az masraf daha az hizmete dönüşecek. Aynı servis seviyesi daha düşük gelirle sürdürülemez.

Kaynak: HaberTürk