Bireysel Krediler Sadece İnternetten

05/02/2013

Bank Pozitif’in Genel Müdürü Hasan Akçakayalıoğlu, varolan 14 şubenin tamamını kapattıklarını ve bireysel kredileri sadece internet kanalından verdiklerini söyledi.

Sermayesinin yüzde 70’i İsrail ’li Bank Hapoalim’in, yüzde 30’u ise Cıngıllıoğlu Ailesi’ne ait olan Bank Pozitif, tüm şubelerini kapatarak, bireysel kredileri sadece internetten kullandırdı. Kurumsal ve bireysel bankacılık alanlarında faaliyetlerini sürdüren Bank Pozitif’in Genel Müdürü Hasan Akçakayalıoğlu, varolan 14 şubenin tamamını kapattıklarını ve bireysel kredileri sadece internet kanalından verdiklerini söyledi.

10 bin müşterisi var 2009’da 14 şubeye kadar çıktıklarını fakat 2011’in sonunda konsepti değiştirdiklerini ifade eden Akçakayalıoğlu, “Şubesiz yapıya yöneldik. Şu anda 1 şubemiz var ama o da genel merkez. Yani aslında sıfır şube var. Bütün operasyonlar tek merkezden yönetiliyor. Teknoloji kanalına ağrılık verdik. Küçük ölçekli bireysel kredilere yöneldik” dedi. Bankanın yeni dönemiyle ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Akçakayalıoğlu, “Belli alanlara yoğunlaşıp o alanlarda etkin çözümler sunmak istiyoruz. Bu yüzden pazar payı ya da bilanço büyüklüğü gibi hedeflerimiz yok. Kurumsal ve bireysel kredilerde aktif olacağız. Bireysel kredilerde de sadece internet üzerinden başvuruları alacağız” dedi. Şu anda bireyselde 160 milyon lira olmak üzere toplam 1.3 milyar lira kredi büyüklüğüne sahip olduklarını belirten Akçakayalıoğlu, “Bu sene bireysel kredilerde yaklaşık yüzde 20 büyüme ile 200 milyon liraya çıkmayı planlıyoruz. Toplam kredilerde de yüzde 6-7 aralığında büyüme planımız var” dedi.

Kredi talep eden tüketicinin internetten kredi başvurusunu yaptığını ve bu başvurunun değerlendirilmesinin ardından kabul edilmesi durumunda müşterinin istediği yer ve zamanda buluşulduğunu vurgulayan Akçakayalıoğlu, “Bu başvuru yeri genellikle ev ya da işyerleri oluyor. Ya da buralara yakın yerler. Müşteri gerekli belgeleri okuyup imzaladıkton sonra kredi hesabına yatırılıyor. Yani adrese teslim kredi” dedi. Şu anda 10 bin bireysel müşterinin bulunduğunu kaydeden Akçakayalıoğlu, müşteri sayısını 20 bine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Ayda 50-60 bin Kredi Başvurusu

Yapılan kredi başvurusuna karşı onay oranının yüzde 4-5 olduğunu bildiren Akçakayalıoğlu, ayda 50-60 bin başvuru aldıklarını vurguladı. Başka bankalardan da süreci öğrenmek için başvurular olduğunun altını çizen Akçakayalıoğlu, pazara sunma aşamasında oldukları kredi kartları ile de 200-250 bin müşteri hedefleri olduğuna dikkat çekti. Bireysel kredilerin yüzde 60-70’ini geçen yıl verdiklerini vurgulayan Akçakayalıoğlu, KOBİ tarafında faaliyetlerinin olmadığını söyledi. Şu anda çalışan sayısının 150 olduğunu hatırlatan Akçakayalıoğlu, mevduat toplama izni almak için BDDK ’ya başvurma niyetlerinin olduğunu ifade etti. İsrail ile yaşanan politik gerilimlere rağmen, ticari ilişkilerin aksamadığına dikkat çeken Akçakayalıoğlu, “Siyasi krizin zirve yaptığı 2011’de, iki ülke arasındaki ticaret hacminde de rekor kırıldı” dedi.

Bu sene yurtiçinde 200-250 milyon TL tahvil ihracı gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirten Akçakayalıoğlu, “Eurobond ihracında da daha önce temin ettiğimiz 450 milyon dolarlık bir kaynağımız var. 150 milyon dolar eurobond ihracını da bu hafta tamamlamayı planlıyoruz. Bununla 600 milyon dolarlık bir hacim yaratmış olacağız” dedi.

Yurtdışı faaliyetleri ile ilgili bilgi de veren Akçakayalıoğlu, Kazakistan’da tamamı Bank Pozitif’e ait olan bir iştirakleri olduğunu belirterek, buradaki bankanın 115 milyon dolar civarında bir aktif büyüklüğü olduğunu ve bunu 125-130 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.  Üçüncü çeyrek sonu itibariyle 1.8 milyar lira aktif büyüklüğe sahip Bank Pozitif 485 milyon lira konsolide özkaynak büyüklüğü bulunuyor. Toplam 150 çalışanı bulunan bankanın konsolide sermaye yeterlilik oranı yüzde 26.48 seviyesinde, takibe dönüşen kredi oranı da yüzde 2.85 oranında bulunuyor.

Kaynak: Radikal