Bu Nasıl Kredi Ertelemesi?

03/11/2011

Bankalar geçen hafta peş peşe depremzedelerin kredi taksitlerini faizsiz olarak 3 ay süreyle ertelediklerini açıkladı. Ancak bazı bankalar, yeniden yapılandırmadan faydalandırmak için borç faturasını kabartıyor.

aa_41Bankalar geçen hafta peş peşe depremzedelerin kredi taksitlerini faizsiz olarak 3 ay süreyle ertelediklerini açıkladı. Ancak bazı bankalar, yeniden yapılandırmadan faydalandırmak için borç faturasını kabartıyor.

Kamu bankalarından uzun vadeli konut kredisi kullananlara 3 ay taksit ertelenmesi için “eski krediyi kapatıp, güncel ve daha yüksek faiz oranlarından yeniden kredi kullandırılması” teklif ediliyor. Üstelik bu yeni kredide hayat sigortasından dosya masraflarına kadar tüm gider yeniden borca ekleniyor. Depremzedeler “3 ay erteleme için binlerce liralık fark çıkarılabiliyor” diye isyan ediyor.

Şubede Dilekçeler Birikti

Cumhuriyet’e gelen ve bizzat Van’da şahit olduğumuz bilgilere göre, Türkiye’nin önde gelen özel bankalarından biri ve orta ölçekli özel bir banka da resmi açıklamalarının tam tersine uygulama içerisinde. Her 2 banka da depremden mağdur olan müşterilerine 3 aylığına ödemelerin ertelendiğini ancak faiz işletilmemesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını, faizinin 3 ay sonra müşterilerden alınacağını iletiyor.

İsminin açıklanmasını istemeyen Vanlı bir depremzede 10 yıl vade ile aldığı konut kredisinin taksitlerini 3 ay ertelemek için şubeye gittiğinde kamu bankasından, “3 ay erteleme için bu kredinin kapatılacağını, yeni faizden yeniden kredi kullanabileceği” yanıtını aldığını anlatıyor. Yeni kredinin en az 2 bin liralık masrafı da yeniden isteniyor. Depremzede şubedekilerin “merkezden başka türlü bir bilgi gelmediğini” söylediklerini belirtiyor.

Bankalar: Doğru Değil

Depremzede bir örneğini bize ulaştırdığı ve Van Merkez Şube Müdürlüğü’ne hitaben yazılan binlerce dilekçenin şubede yığın oluşturduğunu anlatırken “Şubedekiler bugün (dün) itibarıyla merkezden hâlâ herhangi bir talimat gelmediği için işlem yapamadıklarını söylediler. Ben bu hafta şubeye kaç kez gittim, bir türlü yanıt alamadım. Kredisinin taksidini ertelemek isteyen çok sayıda depremzede var. Bu insanlara yardımcı olan yok” diye devam ediyor.

Bankaların yetkilileri ise bu iddiaları redederken şubelere talep gelmediğini öne sürdü. İddialara yanıt veren bir kamu bankası yetkilisi, depremde zarar görenlerin kredilerini 3 ay ötelediğini anımsatırken bu dönem için faiz almadığını belirtti. Yetkililer, konut kredisini 60 ay vadede yeniden yapılandırmak isteyen müşterilerine de kalan miktarı kullandıkları konut kredisi faiz oranı üzerinden 60 ay vadeye yaydıklarını aktardı.

Diğer yandan açıklama yapan bir özel banka yetkilisi de kredi kartları ve havale’de herhangi bir faiz işlemi uygulanmadığını ancak, krediler ve EFT’ler ile ilgili olarak yine sistem devreye girmediğinden ücret alındığını, yeni sistemle birlikte bu ücretlerin iade edileceğini söyledi.

Kaynak: Cumhuriyet