Cazip Şartları Gören Konuta Koştu

12/04/2011

Bir yandan kredi faizlerinin artacağı beklentisi, bir yandan yatırımcıların iştahı, konutta satışları canlandırdı.

a11_03Fiyapı, 20 günde 500 konut, Sinpaş 6 ayda 270 konut, Ağaoğlu 1 günde 50 ofis sattı. 2010 yılının ilk yarısında durgun seyreden konut sektörü canlandı. Özellikle de yılın ilk çeyreğinde şirketlerin bahar kampanyası adı altında sundukları kolaylıklar satışları ayağa kaldırdı.

Turyap Yönetim Kurulu üyesi Başak Soner, bu canlanmada kampanyalar kadar piyasa koşullarında kaçırılmayacak yatırım atmosferinin etkisi olduğunu söyledi.

Soner "Konut kredisi faizlerinin artması bekleniyor. Bu nedenle mevcut ortamın avantajını kaçırmak istemeyenler bir yanda, tasarrufflarında döviz ve faizde aradığını bulamayanlar bir yanda olunca, gayrimenkulde satışların canlanması kaçınılmazdı. Örneğin lüks denilen projeler bu dönemde hızlı satıldı. Öncelikli lokasyonlarda bulunuyor ve avantajlı kampanyalar yapıyorsa kısa sürede konut da ofisler de tükenebiliyor. Projeler ve piyasa koşullarında cazip koşulları gören, başka yerlerde şansını aramıyor" dedi.

Fiyapı Bahçeşehir'deki Fi-Side projesinde yüzde 25 prim garantili konut kampanyasında 500 daireyi 20 günde sattı, 60 milyon TL ciro elde etti. Özellikle küçük yatırımcıların paralarını gayrimenkulde değerlendirmesi için başlatılan kampanyadan daire alanlar 2012 Mayıs ayında ister dairesini alacak isterse Fiyapı onun adına yüzde 25 primle 60 gün içinde daireyi satacak. Şirket projenin kalan dairelerini ise sıfır peşinat, sıfır taksit ve sıfır faizle satacak. Fiyapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan talebin hala devam ettiğini ancak kampanyayı sınırlı tuttuklarını açıkladı.

Eski evini getir yenisini al

Suat Altın İnşaat Kayseri'deki 600 konutluk projesinde eski evi veya arsası olan ve bunları satıp ev almak isteyenlere yardımcı oluyor. Eski evlerini peşinata sayarak istedikleri kattan evlerini veriyor.  Projenin çok rağbet gördüğünü anlatan Genel Müdür Sedat Kılınç, satışların kampanyanın cazibesi kadar piyasa koşullarından da kaynaklandığını anlattı. Kılınç konut kredi faizlerinin yüzde 0.80'lere düşmesiyle, peşin parası olmayan binlerce kişinin konut firmalarının kapısını aşındırdığını açıkladı. Ekonomik ve siyasi istikrarın sağlanmasıyla birlikte insanların alım gücünün de arttığına dikkat çeken Kılınç, "Vatandaşlar artık 10 yıl ve daha uzun vadede plan yapıp borçlanabiliyor. Seçimler de vatandaşların alım kararını olumsuz etkilemiyor" dedi.

Kaynak: Bugün