Cebinde Parası Olan Konut Kredisi Alır mı?

18/07/2012

Gazetevatan yazarlarından Ercan İnan 'Cebinde Parası Olan Konut Kredisi Alır mı' sorusunu farklı bir bakış açısıyla değerlendirdi.

Gazetevatan yazarlarından Ercan İnan 'Cebinde Parası Olan Konut Kredisi Alır mı' sorusunu farklı bir bakış açısıyla yaklaşarak durumu yurtdışındaki ve Türkiyede zenginler açısından değerlendirdi. İnan yazısında şu noktalara değindi:

Fortune 500 listesinin zirvesinde yer alan şirketlerin yöneticilerinin biraraya geldiği yemekteyiz. Mutlu Dergi Grubu adına Nüket Mutlu ve Fortune Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ali Ağaoğlu’nun ev sahipliğinde Sunset Restaurant’ta gerçekleşen yemekte, oturduğum masa çok renkli.

Hemen yanımda Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen var. Onun yanında Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv oturuyor. Tekfen İnşaat Genel Müdürü Ümit Özdemir, Süreyya Ciliv ile TEB Genel Müdürü Varol Civil’in arasında. Civil’in diğer yanında müteahhit Ali Ağaoğlu var. Ağaoğlu’nun yanında ise Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın oturuyor. Akın’ın yanında yine ev sahibi pozisyonunda Zafer Mutlu. Zafer Mutlu ile benim aramda ise Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane yer alıyor.

Muhabbet sıkı. Bir ara, hazır masada bankacı kökenliler ağırlıktayken Varyemez Abi Mark Zuckerberg’in yaptığı finansal dahilik tercihine getiriyorum sözü...

-Şirketini 100 milyar dolar gibi bir piyasa değeri üzerinden halka açtı. 15.7 milyar dolarlık bir servetin sahibi oldu. Sadece halka arz ile cebine 1.2 milyar dolar cash girdi. Ancak o gitti 5 milyon 950 bin dolar değerindeki bir evi 30 yıllık mortgage kredisi ile almayı tercih etti. Siz cebinizde cash 1.2 milyar dolar varken 6 milyon dolarlık ev için 30 yıllık kredi kullanmaya tenezzül eder miydiniz?

Müteahhit Ali Ağaoğlu ilk yanıtı veren kişi oldu:

-Türkiye’de cebinde bu kadar parası olan bir adamın kredi ile ev almasını ayıplarlar. Bizim kültürümüzde yok ancak adamların kültüründe bu var. Ben şahsen yapmazdım. Bu kadar param varsa evi peşin alırdım. Belki indirim de yaparlardı...

Ergun Özen bankacı olduğunu, bana yönelttiği detay soruları ile hissettirdi önce:

-Yüzde kaç faizle almış krediyi?

-Yıllık yüzde 1.05’le almış. Oysa ABD’de 30 yıllık mortgage faizleri yüzde 3.5’ler seviyesinde. ABD 30 yıllık tahvilinin bile faizi yüzde 2.52.

-Çok iyi fiyat bulmuş yahu

-Alır mıydınız bu şartlarda krediyi?

-Düşünmeden alırdım. Serveti ne kadardı bu adamın 15 milyar dolar mı? Ancak böyle hareketlerle bu servet 30 milyar dolara çıkar.

Varol Ciliv, Süreyya Ciliv ve Mehmet Nane de kesinlikle kredi kullanmaktan çekinmeyeceklerini söylediler.

En güzel yorumu ise almaktan satmaktan korkmayan, bir şey satın alırken de sürekli bankaların kapısını çalan adam Hamdi Akın yaptı:

-Ben zaten özkaynak nedir bilmediğim için benim kredi kullanmaktan başka şansım yok, tabii ki o krediyi alırdım, havada kapardım.

Kaynak: Gazete Vatan