Çek'in En Zengin İşadamı Türkiye'ye Konut Kredisi Yatırımı Yapmaya Hazırlanıyor

14/06/2011

9.2 milyar dolarlık servetiyle Çek'in en zengin işadamı olan Petr Kellner, konut kredileri alanındaki gücünü Türkiye yatırımlarıya arttıracak

ee19.2 milyar dolarlık servetiyle Çek Cumhuriyeti'nin en zengin işadamı Petr Kellner yatırıma geliyor. Kellner'in rotasında Türkiye'den sonra komşu da var.

Forbes listesine giren ve en zengin Çek Cumhuriyeti vatandaşı olarak bilinen Petr Kellner, Türkiye'de yatırım yapmak için kolları sıvadı. 9.2 milyar dolarlık servete sahip olan Kellner, 1992'de kurduğu PPF'nin yeni yatırımları için iki ülkeyi seçmiş durumda. Bunlardan biri Yunanistan diğeri ise Türkiye. 200 farklı firmada 296 milyon dolarlık yatırımı bulunan firma özellikle Doğu Avrupa ve Asya'daki gelişmekte olan ülkelerle ilgileniyor.

Yatırım felsefesi olarak sermaye yapısı ve nakit akışı düzgün firmaları seçen PPF Group, özellikle konut kredileri alanında güçlü bir yapıya sahip. Şirket 2010'da kârını neredeyse beşe katlayıp 65 milyon eurodan 336 milyon euroya kadar çıkardı.

Hedef Balkanlar

Kellner'in hissedarlarından Jiri Smecj Yunanistan'daki kamuya ait olan şirketlerin özelleştirmeleriyle ilgilendiklerini ve ayrıca Türkiye'nin de bu bölgede önemli bir yatırım alternatifi olduğunu söyledi. Balkan ülkelerine yayılmak istediklerini de belirten Smecj, Türkiye'de yapacakları olası yatırımların alanları konusunda ise detay vermedi.

Şirketin en hızlı büyüdüğü ülke ise Rusya. Toplam aktifleri yüzde 15 artışla 12.38 milyar dolara çıkan firma sermayesini ise yüzde 13 artırarak 4.45 milyar euroya yükseltti. PPF'nin hâlihazırda faaliyet gösterdiği yerler arasında Doğu ve Orta Avrupa, Birleşik Krallık ve Asya ülkeleri ön plana çıkıyor.

Kaynak: Sabah