Konut Sektöründe Yeni Ufuklar

17/05/2011

Seçimden sonra konut satışlarını artırabilmek için yeni konut finansmanı sistemi devreye girecek

a11_10Geçen hafta BDDK Başkanı Tevfik Bilgin "Konut kredilerinin sağlıklı büyümesini sağlamak bizim görevimiz" dedi ve ardından banka bazında takip edilen konut kredileriyle ilgili bazı usulsüz işlemler tespit ettiklerini açıkladı.

Açıklamadaki hedeflerden biri de bankaların yanısıra konut kredilerini hazırlayan gayrimenkul değerleme şirketleriydi. BDDK'nın Ocak ayında uygulamaya koyduğu tebliğ uyarınca kredi oranlarında düzenleme yapıldı. Gayrimenkul değerleme uzmanlarının hazırlayacağı ekspertiz raporundaki değerin yüzde 75'inin kredi olarak kullanılabileceği bu tebliğde açıkça belirtildi. Bu tebliğin bir nedeni var şüphesiz.

Dünyada hâlâ sürmekte olan ekonomik kriz endişesi, daha dikkatli olmamızı gerektiriyor. Ayrıca son günlerde gayrimenkul yatırım ortaklıkları gayrimenkullerini teminat göstererek halka arza başladılar. Yani bundan sonra İMKB'de işlem gören gayrimenkuller olacak.

Seçimden sonraki gelişmeleri şimdiden görebilmek mümkün. Konut satışlarını artırabilmek için Mortgage'ı güçlendirecek yeni yasalar çıkacak. Yani Mortgage sözcüğünün anlam karşılığındaki gibi "mezara kadar öde" kredilerini sağlayacak yeni konut finansmanı sistemi devreye sokulacak.

Bu yüzden bankaların ve gayrimenkul değerleme şirketlerinin çok dikkatli ve titiz çalışmaları gerek. Bunun için de özellikle bankaların ilgili birimlerinde SPK'dan lisanslı değerleme uzmanlarının istihdam edilmesi önemli. Nitekim bazı gayrimenkul değerleme şirketleri de bankaların raporlar konusundaki baskılarından şikâyetçi. Tüm bunlar BDDK Başkanının açıklamalarının yerinde olduğuna işaret ediyor.

Bir diğer nokta Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği'nin ekspertiz raporları ile ilgili bilgi bankası oluşturması, yani arşiv sistemi kurması ihtiyaç olarak ortada durmakta. Ekspertiz raporlarının karşılaştırmalı kontrolü ile sorunların önü alınabilir. Sonuçta, konut finansmanı sisteminin doğru bir şekilde işlemesi herkesin lehine.

Kaynak: Sabah