Çin'de Bankalar Kendi Kredi Faiz Oranlarını Belirleyecek

19/07/2013

Konut kredisi politikalarında değişiklik yapılmayacağı belirtilen Çin Merkez Bankası açıklamasında, faiz oranı reformunun şirketlerin finansal maliyetlerini düşürmeye yardımcı olacağı kaydedildi.

Çin Merkez Bankası, banka kredi faizleri üzerindeki kontrolleri kaldıracağını, bankaların kredi faiz oranlarını kendilerinin belirlemesine izin verileceğini açıkladı.

Konut kredisi politikalarında değişiklik yapılmayacağı belirtilen Çin Merkez Bankası açıklamasında, faiz oranı reformunun şirketlerin finansal maliyetlerini düşürmeye yardımcı olacağı kaydedildi.

Mevduat oranlarındaki liberalizasyonun adım adım gerçekleştirileceği aktarılırken, bunun için piyasa koşullarının olgunlaşmasının gerektiği vurgulandı. Konuya ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Capital Economics Asya Başekonomisti Mark Williams, Çin Merkez Bankası'nın banka kredi faiz oranları üzerindeki kontrollerin kaldırılmasına yarın başlanacağını belirterek, daha önce bankalara, gösterge faiz oranının yüzde 70'inden daha az bir oranda borç vermesine izin verilmediğini, bu sınırın artık mortgage dışındaki herhangi bir kredi için kaldırıldığı bilgisini verdi.

Kredi Faiz Oranınlarındaki Üst Limit Kaldırıldı

Williams, açıklamasında şunları kaydetti:

"Kırsal kredi kooperatifleri tarafından sunulan kredi faiz oranınlarındaki üst limit kaldırıldı. Prensip olarak, bu değişiklikle borçlanma maliyetleri düşük olabilir. Özellikle de güvenilir borçlulara, daha iyi oran sunmak için bankalar tarafından izin verildi. Uygulamada, ilk fark başlangıçta küçük olacaktır. Kurumsal tahvil pazarının hızlı büyümesi, son yıllarda büyük firmalara, alternatif kredi kaynağı sağladı. Bankalarda borcu olanlar için, yılın ilk çeyreğinde kredilerin sadece yüzde 11'i gösterge faizin altında fiyatlandırıldı. Bu bankalar arasındaki rekabetin, oranları önemli ölçüde düşürmesinin mümkün olmadığını gösteriyor. Yine de, bu Çin finansal sektörü için faiz oranlarının hükümet emri yerine piyasa güçleri tarafından belirlenmesi yönünde önemli bir gelişmedir"

Kaynak: Haber 7