Çin'de Kredi Faiz Oranlarını İniyor

19/11/2012

Çin'de hükümet konut fiyatlarının halkın alım gücünün üzerine çıkmaması için geçen yıl bankaların konut kredisi vermesini zorlaştırmıştı.

Ekim ayında Çin'deki 70 büyük şehirden 35'inde konut fiyatları yükseldi. Fiyatlar Ekim ayında, Eylül ayına oranla yüzde 0,05 yükseldi. Emlak piyasası Çin ekonomisinin başını çeken unsurlar arasında bulunuyor. Hükümet konut fiyatlarının halkın alım gücünün üzerine çıkmaması için geçen yıl bankaların konut kredisi vermesini zorlaştırmıştı.

Ancak bu politikanın fazlasıyla başarılı olması ve alıcıları tümden caydırması, bu kez de ekonomideki gerilemeyi arttıracağı kaygılarına neden oldu. Gözlemciler konut fiyatlarının şimdi az da olsa yükselmeye başlamasını kredi faiz oranlarının azaltılmasına, banka kredileri üzerindeki kısıtlamaların kaldırılmasına ve yerel konut fonlarına erişimin kolaylaştırılmasına bağlıyor.

Çin Merkez Bankası bankaların rezervde bulundurması gereken nakit miktarını son birkaç ay içinde üç kez azalttı. Banka, tüketiciler üzerindeki yükü hafifletmek için kredi faiz oranlarını Haziran ayından bu yana iki kez indirdi.

Yerel yönetimlerin aldığı önlemler de konuta olan talebin artmasına katkıda bulundu. Merkezi Pekin'de bulunan Zhongyuan Emlak şirketinde görevli uzman Zhang Dwei, bazı yerel yönetimlerin ev satın almak isteyenlere kamu fonlarından daha fazla yararlanma imkanı tanıdığını belirtti.

Zhang, Merkez Bankası'nın izlediği politikanın da fiyat artışında etkili olduğunu bildirdi. Çin'de konut fiyatları son üç aydır yükseliyor.

Kaynak: BBC Türkiye