Cüzdanda Kullanılmayı Bekleyen 25 Milyon Kredi Kartı Var

28/05/2013

56 milyonun üzerinde kredi kartı bulunurken, tüketiciler bu kartların sadece 31.3 milyonunu aktif kullanıyor. Yani cüzdanda kullanılmayı bekleyen kart sayısı 25 milyon

56 milyonun üzerinde kredi kartı bulunurken, tüketiciler bu kartların sadece 31.3 milyonunu aktif kullanıyor. Yani cüzdanda kullanılmayı bekleyen kart sayısı 25 milyon...

Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre Nisan sonu itibarıyla Türkiye’de 56 milyon kredi kartı var. Ancak bu kartların 31.3 milyonu aktif şekilde kullanılıyor. Yani 25 milyon kart cüzdanlarda kullanılmayı bekliyor.

Sayı Hızla Artıyor

Türkiye’deki kredi kartı pazarı son 10 yılda hızla büyüdü. 2002 yılında 15.5 adet olan kredi kartı sayısı geride kalan 10 yıl içinde 54.3 milyona ulaştı. Aynı dönemde kredi kartıyla yapılan harcamaların toplam tutarı da 22.6 milyardan 361 milyar liraya ulaştı. Yani kredi kartı sayısı 3.5 kat artarken, toplam harcama tutarı 16 kat artış gösterdi. Kredi kartıyla yapılan harcamaların önümüzdeki 5 yılda 2 kat artışla 600 milyar liraya ulaşması bekleniyor. 2023 yılında bu rakamın 1 trilyon liraya ulaşacağı öngörülüyor.

Bu devasa pazarın ana oyuncuları ise Yapı Kredi, Garanti, İş Bankası, Akbank ve Finansbank. Bu bankalar sahip oldukları markaları diğer bankaların da kullanımına açarak kısa zamanda dev oyuncular haline geldi. Nisan sonu itibarıyla Garanti Bankası Bonus markasıyla sektörde lider konumda bulunuyor. Bonus kartı; Denizbank, TEB, Şekerbank, ING ve Türkiye Finans’la paylaşan Garanti Grubu, toplam 13.4 milyon kartla pazarın en büyük oyuncusu konumunda.

Markaların Savaşı

Vakıfbank, Albaraka ve Anadolu Bank’ı çatısı altında toplayan Yapı Kredi’nin World markası ise 10.2 milyon kartla ikinci sırada. Ziraat Bankası ve İş Bankası’ndan oluşan Maksimum Kart ise 9 milyon kartla üçüncü sırada yer alıyor. Akbank’ın markası Axess Citibank işbirliğiyle 5.6 milyon kartla hizmet veriyor. Finansbank’ın markası Cardfinans herhangi bir ortağı olmamasına rağmen 5.2 milyon kartla sıralamada beşinci sırada.

Halk Bankası, ‘Paraf’ markasıyla 2 milyon 700 bin kullanıcıya ulaşırken, Halkbank’ın ayrılmasıyla büyük bir yara alan HSBC Advantage Tekstilbank ortaklığı toplam 2 milyon 70 bin kart sahibine hizmet veriyor. Bank Asya kendi markasıyla 1.7 milyon müşteriye ulaşarak önemli bir oyuncu haline geldi.

Kaynak: Gazete Vatan