Deprem Sigortası Kapsamına Giren 17 Milyon Konut Bulunuyor

24/10/2013

DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, Türkiye'de Zorunlu Deprem sigortası kapsamına giren yaklaşık 17 milyon Konut bulunduğunu belirtti

Türkiye'de zorunlu Deprem sigortası kapsamına giren yaklaşık 17 milyon Konut bulunduğunu belirten Doğal Afet Sigortaları Kurumu (Dask) Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, 2012 yılının sonunda Sigortalı Konut sayısının 4,8 milyon, sigortalılık oranı ise yüzde 28 olduğunun bilgisini verdi.

Bugün itibarıyla bu konutların sayısının 6 milyona ulaştığını ve sigortalılık oranının yüzde 35'e yükseldiğini bildiren Yazıcı, 2014'e kadar sigortalı konut sayısının 6.2 milyonu aşmasının beklendiğini söyledi.

DASK'ın kurulmasından önceki durum ile kıyaslandığında 6 milyon poliçeye ulaşılmasının önemli bir başarı olduğunu vurgulayan Yazıcı, "Bununla birlikte, Türkiye gibi Deprem riskinin her an olduğu bir ülkede bu rakamlar ne yazık ki istenilen düzeyde değil. Kurum olarak bizim en önemli görevimiz zorunlu deprem sigortasının daha da yaygınlaşmasını sağlamak. Bu sebeple zorunlu Deprem Sigortası poliçe fiyatlarını minimum seviyede tutarak herkes için ulaşılabilir fiyatlarda olmasını sağlıyoruz" dedi.

Poliçe bedellerinin Deprem Riski daha az olan yerlerde daha da düştüğüne dikkat çeken Yazıcı, zamanı dolan poliçelerin yenilemesini teşvik etmek amacıyla yüzde 20 indirim uygulandığını da ifade etti.

DASK’ın Hasar Ödeme Kapasitesi 7.5 Milyar TL

DASK'ın, depremlerin konutlarda neden olabileceği maddi zararları sigorta prensipleri çerçevesinde teminat altına almak için Marmara depreminin ardından, 2000 yılında kurulduğunu kaydeden Selamet Yazıcı, "DASK'ın şu anda hasar ödeme kapasitesi yaklaşık 7.5 Milyar TL. Bunun 10 Milyar TL'ye çıkarılması yönünde çalışmalarımız devam ediyor. Ödeme kapasitesini artırmak için Türkiye'nin ilk Afet bonosunu ihraç ettik. 3 yıl vadeli 400 milyon dolarlık afet bonosu ihracı oldukça uygun şartlarda gerçekleştirildi" diye konuştu.

Geçen yıl 18 Ağustos'ta yürürlüğe giren Afet Sigortaları Kanunu'nun, zorunlu deprem sigortasının yaygınlaşmasında önemli bir kilometre taşı olduğuna işaret eden Yazıcı, şunları söyledi: "Kanunla birlikte Tapu ve konut kredisi işlemlerine ek olarak elektrik ve su aboneliği işlemlerinde de zorunlu Deprem Sigortası poliçesi aranmaya başlandı. Kanundan önce yılda ortalama yüzde 8 olan yıllık poliçe artış oranı, kanunun yürürlüğe girmesinden sonra büyük bir sıçrama sağlayarak yüzde 48'lere ulaştı. Böylece toplam Sigortalı Konut sayısı bugün 6 milyona yükseldi. Ülke genelindeki zorunlu deprem sigortalı konut oranı ise yüzde 35'e ulaştı. Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere, Karadeniz, Akdeniz ve İç Anadolu'da ortalamanın üzerinde poliçe artış oranlarına ulaşılması memnuniyet verici ancak bu bölgelerde sigortalılık oranının artırılması gerekiyor"

DASK olarak zorunlu deprem sigortasının ülke genelinde yaygınlaşması ve depreme karşı hazırlıklı olma bilincini artırmak için tanıtım faaliyetlerine büyük önem verdiklerine değinen Yazıcı, bu kapsamda 2012'nin sonunda yaptırdıkları kamuoyu araştırmasından yola çıkarak yeni tanıtım kampanyalarının konseptini oluşturduklarını bu çerçevede misafirlik kavramına odaklandıklarını dile getirdi.

Kaynak: Mgdtv