Güneydoğu'da Kredi Kullandırımları Artmaya Başladı

10/05/2013

2013'ün ilk günlerinden itibaren hızlanan süreç ile birlikte bankaların Güneydoğu Anadolu Bölgesi için kullandırdığı kredilerde büyük artış yaşanıyor.

Barış Süreci'nin ekonomik etkileri Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hissedilmeye başladı. 2013'ün ilk günlerinden itibaren hızlanan süreç ile birlikte bankaların Güneydoğu Anadolu Bölgesi için kullandırdığı kredilerde büyük artış yaşanıyor.

2013'ün ilk çeyreğinde Güneydoğu Bölgesi'ne kullandırılan toplam nakdi kredilerin artış hızı Türkiye geneline göre yaklaşık 2 kat fazla oldu. Bölge'ye kullandırılan krediler bir önceki çeyreğe göre yüzde 11 artışla 39,9 milyar liraya yükseldi. Aynı dönemde bankacılık sektöründeki toplam kredi artış oranı ise çeyrek bazda yüzde 5 seviyesinde kaldı. Yıllık bakıldığında güçlü artış dikkat çekiyor. Yıllık bazda Bölge'ye yönelik kredi artışı yüzde 36, Türkiye genelinde ise yüzde 19 oldu.

Güneydoğu Bölgesi'ndeki kredi artış oranları, 2010'da Türkiye'de yaşanan kredi patlamasından bu yana yakalanan en yüksek oranlara işaret ediyor.Güneydoğu'daki en yüksek çeyreklik kredi artışı 2010 üçüncü çeyreğindeki yüzde 21'lik artış olmuştu. Bölge şehirleri arasında en yüksek kredi artışı yüzde 20 ile Hakkari'de gerçekleşti. Mardin'deki toplam krediler yüzde 19, Diyarbakır'da yüzde 14, Şanlıurfa ve Kilis'te yüzde 13 arttı. En düşük kredi artışının görüldüğü şehirler ise yüzde 2 artışla Siirt ve Şırnak oldu.

Bölge iş dünyası da bankacılık sektörünün bölgeye ilgisinin arttığını belirtiyor. Özellikle kredi kullandırma koşullarında bankaların geçmişe göre çok daha esnek davrandığına dikkat çekiliyor. Doğu ve Güneydoğu İş Adamları Derneği Federasyonu Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, Barış Süreci ile birlikte bölge ekonomisinde canlanma başladığına dikkat çekerek, "Bankacıların daha önce bölgeye negatif bir bakışı vardı. İş adamları finansmana ulaşım konusunda sıkıntılar yaşıyordu.Ancak son aylarda bu değişmeye başladı" diye konuştu.

Kredi Koşullarında Belirgin Esneklik

Bedirhanoğlu, bankaların kredi koşulların belirgin bir esnekliğin oluşmaya başladığını belirterek, "Son birkaç aydır kredi koşullarında ciddi bir esnekli var. Özellikle ipotek ve teminatlar konusunda şartlar yumuşuyor. Ankara ve İstanbul'da neyse bize de aynı şartlar getiriliyor" dedi. Bedirhanoğlu, bölgede güvenlik ve istikrarın artması ile birlikte bölgede yılın ikinci çeyreğinde yatırımların artmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı Fahrettin Akyıl da kredi koşullarındaki iyileşmeye dikkat çekiyor. Akyıl, "Bankalar bölgeye daha önce sıcak bakmıyordu. Özellikle ipotek konusunda yaşadığımız sıkıntılar aşılıyor. Kredi kullanmak için ipoteklerimiz kabul edilmiyordu. Şu anda böyle değil" diye konuştu. Akyıl, bölge iş dünyasının yatırım ve ihracat fırsatlarını araştırmaya başladığını kaydetti.

Bankacılar kredi artışında yeni teşvik sistemi ve tüketici kredilerine olan talebin etkili olduğunu vurguluyor. Anadolu Bankası Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, teşvik sistemi sayesinde bölgeye kredilerin daha fazla kullandırılmış olabileceğini ayrıca tüketici kredilerinin kullandırılmasında da artışla olabileceğini söyledi. Atakan, Barış Süreci'nin banka kredilerindeki artışa etkisinin önümüzdeki aylarda hissedilebileceğini kaydetti.

Kaynak: Wsj