Döviz Tırmanınca Konut Satın Alma Eğilimi Sert Düştü

17/11/2011

Avrupa'daki kriz ve Merkez Bankası'nın kararlarının etkisiyle son aylarda dalgalı seyreden konut satın alma eğilimi, Ekim'de özellikle döviz piyasasındaki dalgalanmanın tüketici algısına olumsuz yansımasıyla bir önceki aya göre sert düşüş gösterdi.

a33_11ING Bank'ın Bilgi Üniversitesi ve Ipsos işbirliğiyle gerçekleştirdiği 'ING Mortgage Barometre' Ekim'de 76 değerini alarak Eylül ayına göre 6 puan gerilerken, son bir yıllık dönemde de en düşük 2. seviyesine inmiş oldu.

Konut satın alma eğilimi Ağustos ayında aldığı 74 değeriyle son bir yılın en düşük düzeyine gerilemişti. Barometredeki artış veya azalış, tüketicilerin konut satın alma eğilimindeki değişime işaret ediyor. Araştırmaya göre, mevcut piyasa şartlarının konut alımına uygun olduğunu düşünenlerin oranı Ekim'de bir önceki aya göre yüzde 38'den 31'e gerilerken, beklemeyi düşünenlerin oranı ise yüzde 45'ten 48'e yükseldi.

Gelecekte konut satın almayı düşünenlerin oranı da yüzde 60'tan 48'e sert düşüş gösterirken, düşünmeyenlerin oranı yüzde 33'ten 42'ye yükseldi. Mevcut ekonomik şartların geçtiğimiz 3 aya göre 'kötü' olduğunu düşünenlerin oranı ekimde bir önceki ayki yüzde 27 seviyesinden 43'e fırladı.

Kaynak: Zaman