Dövizle Kredi Çekenlere Yeni Umut Işığı

20/10/2011

Yen ve Frank İle Kredi Çeken Tüketicinin Açtığı Davada Geçici Tedbir Kararı Alınması Dövizzedelerin Umudu Oldu

a22_152008 Yılında Kuru Düşük Olduğu İçin Yen ve Frank İle Kredi Çeken Tüketicinin Açtığı Davada Geçici Tedbir Kararı Alınması Dövizzedelerin Umudu Oldu

2008 yılında bir bankadan en düşük kurdaki Japon Yeni ile kredi çeken ancak 2011 yılında 980 TL ödeyen Osman Şamlı, avukat Semiha Yozgat aracılığı ile Kayseri’de bulunan Tüketici Mahkemesi’ne dava açtı.

Semiha Yozgat, müvekkilinin 2008 yılında 450 TL taksit ile başladığını, yaşanan 2009 krizi ve ABD’deki ekonomik kriz nedeniyle kur farkının yükseldiğini ve bundan dolayı 3 yıl sonra 980 TL kredi taksiti ödediğini söyledi.

Semiha Yozgat, müvekkilinin bin TL’lik maaşının tamamını kredinin taksitlerine yatırdığını belirtti. Tüketici Mahkemesi’ne açılan dava sonrasında mahkemenin tedbir kararı aldığını söyleyen avukat Semiha Yozgat, “Bu yerel bir mahkemenin verdiği karar olduğundan henüz umutlanmak için erken çünkü dava henüz sonuçlanmadı. Sonucun ne olacağı belli olmadığı için kimseyi umutlandırmak istemiyoruz” diye konuştu.

Mahkemenin aldığı geçici tedbir kararı sonrasında müvekkilinin 2008 yılındaki kur ile taksit ödemeye başladığını anlatan Semiha Yozgat, “Ancak dava aleyhimize sonuçlandığı takdirde kur farkından dolayı ödemediği paraları da ödeyecek” dedi.

1 Haftada 20 Kişi Vekalet Verdi

Semiha Yozgat, davada tedbir karanının alınmasının birçok dövizzede tarafından duyulduğunu söyleyerek, “Tüketici Mahkemesi’nin almış olduğu karar sonrasında birçok kişi vekalet vermek için geldi. Bir hafta içinde vekalet verenlerin sayısı 20′ye ulaştı ancak kimseyi umutlandırmak istemiyoruz. Dava sonrasında olumsuz bir karar da verilebilir. Olumlu bir karar verilse dahi yerel bir mahkemenin kararı olduğu için Yargıtay tarafından da bozulabilir. Bu nedenle müvekkillerimizi fazla umutlandırmak istemiyoruz”, diye konuştu.

Dövizzedelerin Çoğu İşçi

2008 yılında yen ve frank ile kredi çekilmesinin cazip olduğu yönünde yanlış yönlendirmelerin yapıldığını söyleyen Semiha Yozgat, 4 bankanın bu şekilde kredi verdiğini anlattı. Kendisine vekalet veren dövizzedelerin çoğunluğunun bin TL maaşla çalışan işçi veya öğretmenler olduğunu söyleyen Yozgat, “Bu kişiler maaşlarını çektikleri kredinin faizlerine yatırıyor, bu nedenle geçim sıkıntısı yaşıyorlar. Çoğunluğu anne veya babalarının yanında kalıyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber