Dünya Bankası’ndan Türkiyede'ki Mortgage Sisteminine Destek

03/07/2012

Urban Land Institute (ULI) Türkiye Başkanı Haluk Sur 25-30 yıl vadeli, yıllık 1.5 milyar dolar mertebesinde düşük faizli kredi temin edebileceklerini bildirdi

Dünya Bankası’nın Mayıs sonunda Washington’da düzenlediği ‘Uluslararası Konut Konferansı’na katılan Urban Land Institute (ULI) Türkiye Başkanı Haluk Sur, Türkiye’yi yakın takibe alan kurumun ‘Hazine bizden talep ettiği takdirde kentsel dönüşüm ve dar gelirlilere konut yapımında her türlü desteği vermeye hazırız. 25-30 yıl vadeli, yıllık 1.5 milyar dolar mertebesinde düşük faizli kredi temin edebiliriz’ çağrısı yaptığını aktardı.

Arazi kullanımı ve inşaat sektörüyle ilgili dünyanın önde gelen araştırma ve eğitim şirketlerinden biri olan Urban Land Institute’un (ULI) Türkiye Başkanı ve Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sur, Mayıs sonunda Dünya Bankası’nın Washington‘da düzenlediği ‘Uluslararası Konut Konferansı’na katıldığını, dünya ülkelerinin konut ihtiyacının, alt gelir grubuna yönelik sosyal konut üretiminin ve konut politikalarının masaya yatırıldığı konferansta Türkiye’nin ön plana çıktığını kaydetti.

Türkiye’deki kentsel dönüşümün hacminin ele alındığını ve bu alanda yapılan çalışmaların ilgiyle takip edildiğini belirten Sur, Dünya Bankası’nın Türkiye’de mortgage sisteminin tam anlamıyla uygulanamamasının önündeki engellerin kaldırılması konusunda destek vermeye hazır olduğunu ifade etti. Sur, kurumun Türkiye’nin kentsel dönüşüm alanında atağa kalktığı bu dönemde likidite sorununa çözüm yaratmak ve ikincil piyasaların oluşturulabilmesi adına kaynak aktarabileceğini belirterek, “Türkiye’ye destek olmak konusunda çok istekliler. Türkiye’ye 25-30 yıl vadeli, düşük faizli, ilk 5 yılı ödemesiz, uygun kredi olanaklarını sunmak istediklerini aktardılar. Başta Hazine olmak üzere, eğer TOKİ ve Çevre Şehircilik Bakanlığı’ndan bir talep gelirse, Türkiye’ye bu alanda her yıl 1-1.5 milyar dolarlık kaynağı aktarmaya hazırlar” diye konuştu.

Bin Ladin Hafif Çelik Arayışında

Haluk Sur, Dünya Bankası’nın daha önce aynı desteği Meksika ve Brezilya’ya da verdiği, Türkiye’nin yanı sıra Tanzanya ile de ilgilendiğini sözlerine ekledi. Türkiye’ye gelen Körfez ilgisine de değinen Sur, bir süredir hem Akdeniz kıyılarında hem de İstanbul’da konut ve ticari gayrimenkul satın almak yönünde incelemelerde bulunduğu konuşulan Körfez gayrimenkul devi Saudi Bin Ladin Grubu’nun 2-3 katlı inşa edilen hafif çelik sistemleri de Türkiye’den ithal etmek istediğini, bu konuda araştırma yaptığını açıkladı. Sur, Bin Ladin’den çok daha büyük grupların da Türkiye’yle ilgilendiklerini de sözlerine ekledi. Türkiye’nin Körfez’den gelen bu ilgiyi ‘yerinde’ karşılamayı hedeflediğini belirten Sur, Türk inşaat şirketlerinin bu amaçla biraraya gelerek önce Dubai’de, ardından Riyad, Cidde, Doha, Kuveyt, Umman ve Bahreyn’de pazarlama ofisi veya showroom kurmaya başlayacaklarını açıkladı. Sur, bu oluşumun ve konuyla ilgili ilk yatırımların 2013 yılında başlayacağını dile getirdi.

Singapur Devlet Fonu İstanbul’a Projeleri Görmeye Geliyor

Türkiye’deki kentsel dönüşüm projeleriyle ilgilenen ve dünyada 680 milyar dolarlık portföy yöneten Singapur Devlet Fonu’nun İstanbul’da işbirliği fırsatlarını görüşmek istediğini hatırlatan Haluk Sur, “20 milyar doları Türkiye’de kentsel dönüşüm alanına yatırmayı planlıyorlar. İşbirliği fırsatlarını görüşmek amacıyla 3-4 kez biraraya gelindi. 15 -20 gün içinde ise kentsel dönüşüm bölgelerini gezmek ve önde gelen konut projelerini görmek için tekrar İstanbul’a gelecekler” dedi. Fonun, kendi ülkesinde Türkiye’deki TOKİ ve Emlak Konut GYO gibi yapılandığını ve bu nedenle Türkiye ile benzerlikler kurduğunu belirten Sur, “Sadece Türkiye ile ilgili olarak yatırımcılara danışmanlık hizmeti veren ve bağlantıları yapacak olan bir şirket kurmayı planlıyorlar. Somut olarak harekete geçmeyi hedefliyorlar. Projelerin ve kentsel dönüşümün yanı sıra lojistik ile de ilgileniyorlar” diye konuştu.

Kaynak: Gazeye Vatan