Düşük Kredi Faiz Oranları En Çok GYO'lara Yarıyor

19/02/2013

Bankalar ve GYO’ların düşük faiz oranlarından en çok yararlanacak sektörler

Bankalar ve GYO’ların düşük faiz oranlarından en çok yararlanacak sektörler olduğunu ifade eden İş Yatınm, bu konuda favori hisselerini yorumluyor. Havacılık ve madencilik sektöründe de hızlı büyümeye dikkat çekiyor. Raporun ayrıntıları şöyle:

Kredilerde özellikle tüketici segmentindeki ivmelenme, ücret ve komisyon gelirlerinde baz etkisi nedeniyle beklenen artışlar, net faiz marjında beklenen daralmaya rağmen net kârın büyümesinde etken olacak temel faktörler. TCMB’nin beklenenden önce kredi büyümesini yavaşlatmak amacıyla TL rezerv karşılıklannda artışa gitmesi bankalar ile ilgili olumlu görüşümüzün önündeki temel riski oluşturuyor. Son açıklanan rakamlara göre son 13 haftanın yılıklandırılmış kredi büyümesi yüzde 19'a yükselmiş durumda, tüketici kredilerinde ise bu oran yüzde 21 düzeyinde.

Faiz Etkisi

2012 yılının tamamında ise toplam kredi büyümesi yüzde 16 olarak gerçekleşti. Mevcut büyüme dinamiğinin TCMB’nin kredi büyümesine müdahale etmesi için erken olacağını düşünüyoruz. Fakat yılın geri kalanında toplam kredilerdeki büyümenin yüzde 15-20 aralığını ve tüketici kredilerindeki büyümenin ise yüzde 20-25 bandını aşması durumunda müdahale gelebilir. Bu konuda Merkez Bankası geçtiğimiz toplantısında TL munzamları sembolik bir düzeyde artırarak, kredilerin 2013’te yüzde 15’in üzerinde kalıcı ve yüzde 20’lerin üzerinde seyredecek olması durumunda müdahale edeceği mesajını verdi. Bu arada kredi büyümesi kompozisyonunda önemli olduğunu düşünüyoruz. Nitekim, proje finansmanı ve konut kredisi segmentindeki hızlı büyüme TCMB’yi rahatsız etmeyebilir.

Banka hisseleri arasında favori isimlerimiz Halkbank ve Yapı Kredi Bankası. İlki Türk bankalan içinde halen en ucuz 2013T F/K oranına sahip hisselerden biri. İkincisi ise 2013 yılında hane halkı tüketim harcamalarındaki artış temasına en uygun banka.

GYO’lar arasında ise tercih ettiğimiz isim Emlak GYO ve Sinpaş GYO. Emlak GYO, kamu arazilerinin geliştirilmesinde ve kentsel dönüşümdeki öncelikli konumu sayesinde sektördeki büyümeden maksimum fayda sağlayacak.

Şirketin elindeki arazi portföyü düşünüldüğünde, net aktif değerine göre mevcut duruma göre daha yüksek bir primle işlem görmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sinpaş’m NAD’ne göre iskontosu ise cazip seviyede bulunuyor.

Havacılık ve Maden Büyüyecek

Havacılık hizmetleri ve madencilik sektörleri en hızlı büyüme vadediyor. TAV Havalimanları ve Türk Hava Yolları’nın (THY) yolcu büyümeleri 2012 yıl sonu itiban ile, sırasıyla yüzde 35,5 ve yüzde 19,6’ya ulaştı. Büyümenin bir miktar yavaşlaşa da 2013 yılında da devem edeceğini öngörüyoruz. 2012 yılında tahminlerin üzerinde bir karlılığa ulaşan THY, en çok önerilen hisseler listesinde bulunuyordu. Fakat TAV'ın İstanbul kontratı ile ilgili Ulaştırma Bakanlığı açıklamasının ardından belirsizliğin azalması ve THYnin endeksin çok üzerinde performans göstermesinin ardından THY’yi listemizden çıkartıp TAV’ı ekledik.

Madencilik hisseleri arasındaki tercihimiz ise Koza Altın. Şirketin 2012 yılında 338 Koz’a ulaşan üretim hacminin Himmetdede madeninin devreye girmesi ile 2013 yılında 350 Koz’a, 2014 yılında ise 500K oz’a ulaşacağını tahmin ediyoruz. Şirketin yeni açıkladığı rezerv ve kaynak rakamlarına göre üretim rakamlarımızı yukarı doğru revize ettik.”

Kaynak: Emlak Kulisi