Emlak Vergisi'ne yüzde 25 zam

04/11/2009

Emlak Vergisi'ne esas olmak üzere 2010 yılında uygulanacak "bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri", geçen yıla göre yüzde 12-25 arasında artırıldı.

emlak_400.

 

Maliye Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Tebliğle Emlak Vergisi'ne esas olmak üzere çelik karkas, betonarme karkas, kagir, yığma kagir, ahşap, taş duvarlı ve gecekondu tarzı binalar ile diğer basit binaların metrekare normal inşaat maliyet bedelleri tespit edildi.

Tebliğe göre, Emlak Vergisi'ne esas alınacak fabrika, otel binalarının metrekare inşaat maliyetleri yüzde 12, sinema ve tiyatro binaları ile meskenlerinki yüzde 25 artırıldı. Gelecek yıl için Emlak Vergisi'nin hesaplanmasında, mesken olarak inşa edilen basit çelik karkas binaların inşaat metrekare maliyeti 188.22 lira, betonarme karkas binaların metrekare maliyeti 144.96 lira, yığma kagir binaların maliyeti ise 68.68 lira olarak uygulanacak.

Ortalama metrekare maliyet, 1. sınıf fabrika ve imalathanelerde, çelik karkas binalar için 534.96 lira, betonarme karkas binalar için 438.23 lira olarak belirlendi. Lüks otel inşaatlarında, çelik karkas binaların ortalama maliyeti bin 305.14 lira, betonarme binaların ortalama metrekare maliyeti 1097.39 lira, lüks sinema-tiyatro inşaatlarında çelik karkas binaların metrekare maliyeti 1456.63 lira, betonarme karkas binaların ortalama maliyeti 1176.69 lira olarak uygulanacak.

Emlak Vergisi'nin hesaplanmasında, lüks hastane binası inşaatlarında ortalama maliyet de çelik karkas binalarda 1381.48 lira, betonarme karkas binalarda ise 1112.34 lira olarak dikkate alınacak. Tebliğ uyarınca, özellik arz eden binaların vergi değerinin hesaplanmasında; otel, sinema, tiyatro, işyeri gibi kullanış amacına göre, varsa bir üst inşaat değerinin ortalama rakamı esas alınacak. Bir üst sınıfa ait inşaat değeri yoksa tespit edilen inşaat sınıfındaki ortalama değer yüzde 50 artırılarak değerlendirme yapılacak.

Bu dönemde enflasyonu aşan vergi artışı yanlış Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Başkanı Masum Türker, Emlak Vergisi'ne esas olmak üzere 2010'da uygulanacak bina metrekare normal inşaat maliyet bedellerinin geçen yıla göre yüzde 12-25 arasında artırılmasını değerlendirirken, bunun ödenen vergide ciddi artış getireceğini söyledi.

Türker, dün yaptığı değerlendirmede, ekonomik krizin yaşandığı, işsizliğin had safhada olduğu bu dönemde yaygın kitlelerin sahip oldukları emlak üzerinden enflasyonu aşan vergi artışını doğru bulmadığını belirtti. Türker, şöyle konuştu: "Vergi artışının enflasyon artışının yüzde 50'sinden fazla olmaması gerekir. En azından bu artışa paralel, vatandaşlara özel indirim yapılmasına ilişkin düzenlemelere gidilmeli. Bu artış, 1-2 emlak sahibi olan emeklinin emekli maaşına alacağı zamdan daha fazla" dedi

Kaynak: Hürriyet