En İyi Yatırım Aracı Konut

30/05/2013

Türk insanı gayrimenkule yatırımı seviyor ve gayrimenkul döviz faiz ve borsa gibi yatırım araçlarıyla kıyaslandığında her zaman için değerini koruyor.

Gayrimenkul sektörünün hareketlendirilmesine yönelik yapılan düzenlemeler, kredi faiz oranlarının dip seviyeye ulaşması, Türkiye'nin yatırım yapılabilir ülke ilan edilmesi gibi etkenler karşısında konut en çok kazandıran yatırım konumuna yükseldi. Konut fiyatları son 3 yıldır ortalama yüzde 10'un üzerinde artış gösterdi.

Türkiye'nin kredi notunun iki uluslarası rating kuruluşu tarafından yatırım yapılabilir seviyeye yükseltilmesinin ardından faizler dip yaptı, borsa rekor seviyeye ulaştı. Mevduat faizleri artık geçmişte olduğu gibi bir yatırım aracı olmaktan çıktı ve yatırımcıya getirisi çok düşük kaldı. Faiz oranları enflasyonla kıyaslandığında reel faiz eksi seviyelere geriledi. Bu da gösterdi ki artık yatırımcının faizdeki parası enlasyon karşısında eriyor. Öte yandan gözde yatırım araçlarından biri olan altın da çalkantılı bir süreç izlerken geçen yılki performansından çok uzakta bir konumda bulunuyor. Böyle bir ortamda para kendine adres ararken, uzmanlar konuttaki getirilere dikkat çekiyor.

Son 3 yıldır ortalama yüzde 10'un üzerinde artan konut fiyatlarının alternatif yatırım aracı olark gösteriliyor. Konut sektörünün önde gelen isimleri de özellikle yaz ayları yaklaşırken, uygun kampanyaların büyük bir fırsat olduğunu kaydediyorlar.

Uğur Dumankaya/ Dumankaya İnşaat Yön. Krl. Üyesi

Konut Altını Solladı

Türkiye artık yabancı fonların da merceğinde. Not artışı birçok fonun yönünü Türkiye'ye çevirmesine neden olacak. Bu Türkiye'nin yatırım yapılabilir bir ülke olduğunu tescillemiş oldu. Türkiye'de sermaye eksiği var, bankalar gayrimenkul sektörünün büyüklüğünü taşıyamaz hale gelmişlerdi fonlar bunun için iyi olacak. Kısa vadede olmasa da orta ve uzun vadede bunun meyvelerini toplayacağız. Bu kentsel dönüşüm için önemli. Vatandaş için de konut kredisi faiz oranlarının düşmesi çok önemli. Konutun alternatifi yatırımcı açısından altınken şimdi gayrimenkul altını sollamış durumda. Bugünkü bu avantaj devam edecek.

İnanç Kabadayı / EgeYapı Yön. Krl. Bşk.

Güvenilir Liman

Türkiye ekonomisinin iç ve dış pazarlarda güven sorunu kalmamıştır. İç piyasadaki canlanma artırılmalı, bu olumlu hava yeni yatırımlara kapı açmalıdır. Türkiye ekonomisinin Avrupa ülkelerine oranla daha sürdürülebilir bir büyüme elde ettiğini, siyasal açıdan da sahip olduğu istikrarı değerlendirecek olursak gayrimenkul, bu dönemde de güvenilir liman olma özelliğini sürdürmektedir. Reel faizin negatif seviyelerde seyretmesi, gayrimenkulün güvenilir liman olmasını da desteklemektedir.

Ziya Yılmaz / DAP Yapı Yön. Krl. Bşk.

Gayrimenkul En Karlı Yatırım Aracı

Türk insanı gayrimenkule yatırımı seviyor. Gayrimenkul döviz faiz ve borsa gibi yatırım araçlarıyla kıyaslandığında her zaman için değerini koruyor. Türkiye'de markalı projelerin birbiri ardına piyasaya sunulduğu bir dönemde kredi faiz oranlarının düşmesiyle birlikte pazarın canlandığını görüyoruz. Gayrimenkul alımının mevsimsel olarak da tetiklendiği bir süreçteyiz. Türkiye'nin içeride ve dışarıda itibarının artmasıyla birlikte yabancı yatırımcının yönelmesiyle gayrimenkul pazarı son derece hareketlendi. Böyle dönemler yatırımcı için fırsat ve kazanç anlamına gelebilir. Bu yatırım hamlesinin dışında kalmamak gerekir.

Reşit Gediz /Gedizler İnşaat Yön. Krl. Bşk.

Doğru Yatırım 1-2 Yılda İki Kat Artıyor

Yatırım araçlarına bakıldığında gayrimenkul getirisi en fazla olan enstrüman. Borsa bence güvenli bir yatırım aracı değil. Özellikle son zamanlarda bakıyorsunuz faizler çok düşük, bir getirisi yok. Altındaki dalgalanma güven vermiyor. Türkiye'de şu anda konut, ticari alan ya da arsa en iyi yatırım aracı. Artık bireysel yatırımcı için arsa almak da çok kolay değil, arsaların imarlı olması konusunda ciddi yasal düzenlemeler var. Bireysel yatırımcı için en iyisi değerlenecek yerlerde konut almak. Yeni gelişen yerlerde konutlara bakıyorsunuz bir yılda ikilye katlanıyor fiyatlar.

Kaynak: Star