En Uygun Konut Alma Zamanı Hayalindeki Evi Bulduğun Zamandır

03/03/2014

Aradığınız evi buldunuz, kaçırmayınız. Konut kredisi faiz oranlarının düşmesini beklerseniz, evi kaçırabilirsiniz

Milliyet Gazetesi'nin konut kredileri ile ilgili sorularını yanıtlayan Şeker Finans Pazarlama Müdürü Mustafa Sedefoğlu, faiz artışı yaşanması durumunda konut kredileri faiz oranlarının tüketici aleyhine değişmeyeceğini ifade etti.

SORU: Konut kredisi faiz oranları arttığında, daha önce çekmiş olduğum ve devam eden konut kredisi faiz oranı da artar mı?

CEVAP: Tüketici Kanunu'na göre, konut kredileri de dâhil, tüm bireysel kredilerde kredi faiz oranları tüketici aleyhine değiştirilemiyor. Dolayısıyla, kullanılan konut kredisi faiz oranında herhangi bir artış söz konusu olmuyor.

Kredi Taksitleri Gelirin Yarısını Geçmemeli

SORU: 180.000 TL tutarından bir ev bulduk. Bunun için konut kredisi kullanabilir miyiz? Yaklaşık 2.000 TL aylık net maaşım var, eşim de çalışıyor ve 1.400 TL de o alıyor. Bankalar, ne kadar geliri olana ev kredisi veriyorlar?

CEVAP: Kullanacağınız konut kredisinin aylık taksitinin, aylık toplam gelirinizin yarısını geçmemesi gerekiyor. Dolayısıyla aile gelirinizin toplam 3.400 TL olduğunu düşünürsek, size aylık taksiti en fazla 1.700 TL civarında olan bir kredi kullandırıabiliyor. Bulduğunuz evin ekspertiz değerini 180.000 TL olarak kabul edersek, yasa gereği evin değerinin en fazla % 75’ine kadar kredi verilebildiğine göre, alacağınız kredi tutarı en fazla 135.000 TL olabilir. Bankaların bu dönemde uyguladıkları ortalama faiz oranlarına göre 135.000 TL kredide, aylık en fazla 1.700 TL taksit tutarını, 18-20 yıl vadede yakalayabiliriz. Önerim, eğer geçmiş dönem kredi ödemelerinizde olumsuz bir durum yoksa 20 yıl vade uygulayan bankalara giderek konut kredisi talebinde bulunabilirsiniz. Bankalar ayrıca, sizin ve eşinizin başka bankalara olan kredi borçlarını da dikkate alarak değerlendirme yapacaklardır.

Yeniden Yapılandırma Yapabilirsiniz

SORU: Uzun zamandır ev arıyoruz. Sonunda istediğimiz gibi bir ev bulduk ama bu sırada konut kredisi faiz oranları yükseldi. Ne yapmalıyız? Faizlerin düşmesini beklemek gerekir mi?

CEVAP: Her zaman söylediğim bir söz var, “En uygun konut alma zamanı, hayalindeki evi bulduğun zamandır.” Madem ki aradığınız evi buldunuz, kaçırmayınız. Faizlerin düşmesini beklerseniz, hem bu evi kaçırmış olacaksınız, hem de konuta olan genel talebin artması sonucu, istediğiniz evi daha pahalıya alma durumu ile karşı karşıya kalabileceksiniz. Ayrıca şu an nispeten daha yüksek faizle kullandığınız konut kredisini, ileriki dönemlerde yeniden yapılandırarak, faiz oranını ve dolayısıyla taksit tutarlarını azaltabilme imkânınız olabilecek. Bu nedenle, uygun fiyata ve istediğiniz özelliklere sahip bir konut bulduysanız almanızı öneriyorum.

En Eygun Kredi için Araştırma Yapılmalı

SORU: İnternetten araştırdığımda bankaların uyguladıkları konut kredisi faiz oranları ve masraflarında farklılıklar var. En uygun faiz oranını nasıl hesaplayabilirim?

CEVAP: Bankaların uyguladıkları konut kredisi fiyatlamaları farklılık gösteriyor. Sadece faiz oranına göre kıyaslama yapmak doğru olmayacaktır. Bankalar, gerek internet sayfalarında, gerekse verdikleri gazete ilanlarında, konut kredilerini oluşturan tüm unsurları yayınlamak zorundalar. Yayınlanan faiz oranları tablosunun en sonundaki sütunlarda gösterilen aylık ve yıllık müşteri maliyet oranlarına bakarak karşılaştırma yaparsanız doğru bir kıyaslama olacaktır. Yıllık müşteri maliyet oranı, o krediye uygulanan faiz ve tüm masrafları, konut kredisi hesaplama yapılarak elde edilen bir rakam olduğu için, bankaların konut kredisi faiz oranı kıyaslamasını, bu oranı dikkate alarak yapmalısınız.

Uzun Vadeyi Tercih Edin

SORU: Karı-koca asgari ücretle 1700 TL maaş alıyoruz. Aylık 500 TL kira ödüyoruz. Yaklaşık 30.000 TL kadar birikimimiz oldu. Artık kiradan kurtulmak istiyoruz ve kendimize göre bir ev arıyoruz. Ama bu düşük maaşımızla bankalar bize konut kredisi verirler mi?

CEVAP: Eşinizle birlikte toplam 1.700 TL aylık net kazancınız olduğuna göre, sizin uzun vadeye yönelmeniz gerekiyor. 65.000 TL civarında kredi alabilirseniz, 25-30 yıl vadeli konut kredisi ile aylık 750-800 TL tutarlı taksit ödemesi sunulabilir. Elinizdeki birikimi de dâhil edersek, 90-100 bin TL değerinde bir ev aramaya başlayabilirsiniz. Bugün bankaların bir kısmı, 20 yıldan daha uzun vadeli konut kredisi seçenekleri sunabiliyor. Araştırıp kredi başvurunuzu yapabilirsiniz.

Kaynak: Milliyet