Ersin Özince: Bankaya bir aylık mevduat yatırıp konut kredisi istemek zor

15/04/2010

[Ersin Özince: Bankaya bir aylık mevduat yatırıp konut kredisi istemek zor] İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, "KKTC'de de kaynakların çok büyük bölümü çok kısa vadelidir" dedi

finans-ozince_01İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, İş Bankasının şuanda Rusya'da bir banka satın almayla ilgili çalışmalarının sürdüğünü ve bu konuda oldukça ilerlediklerini bildirerek, "Ukrayna ve Kazakistan'da benzer arayışlarımız var" dedi.

Özince, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İş Bankası olarak bir piyasaya, Türkiye ve KKTC'de olduğu gibi "kalıcı ve oranın üyesi olmak" amacıyla girmeyi düşündüklerini belirterek, İş Bankasının dış yatırımlarına ilişkin, şunları söyledi.

"İş Bankasının şuanda Rusya'da bir banka satın almayla ilgili çalışmaları sürüyor. Bu konuda oldukça ilerledik. Ukrayna ve Kazakistan'da benzer arayışlarımız var. Balkanlar, bu son krizin yarattığı imkanların değerlendirilmesi açısından önemli. Doğrusu, biz Balkanlar'da pek ümitli değildik. Yunanistan, Avusturya bankaları başta olmak üzere, Balkanları oldukça ciddi almışlardı.

Fakat, özellikle Yunanistan'da, Avusturya'da, İtalya'da yaşanan kriz bu ülkelerin bankalarının, Balkanlar'daki yatırımlarını satmalarına neden olur mu diye fırsatçı bir yaklaşımla bekliyoruz. Ama kıymetli sermayemizi de küçücük ülkelerde boşu boşuna heba etmemizi gerektirir bir şey yok.

Ancak, bu ülkeler arasında Türk azınlıkların veya çoğunlukların olduğu Makedonya, Bosna Hersek gibi ülkelere özel ilgi gösterebiliriz. Çünkü yapmak istediğimiz klasik bankacılıktır. Yani biz bir piyasaya girip de kredi kartı veya sadece tüketimle ilgili ürünler satmaya çalışan bir banka değiliz."

İş Bankası Ve KKTC

İş Bankasının Türk ekonomisinin desteklenmesi ve geliştirilmesi amacıyla kurulduğunu Kıbrıs Türklerinin de her zaman bu kapsamın içinde düşünüldüğünü kaydeden Ersin Özince, Kıbrıs'a 1955'de gelen İş Bankasının Kıbrıs Türkü'nün mukavemet hareketinin içinde rol aldığını vurguladı.

Özince, Kıbrıs Türklerinin bağımsızlığı için çalışan ve İş Bankasına Kıbrıs'ta emek veren, bugün hayatta olmayanları rahmetle andığını ifade ederek, Kıbrıs Türkleri'nin direniş hareketi içinde rol oynayan kişilerin İş Bankası kadrolarında bulunduğunun, Kıbrıs Türkleri'nin bildiği bir gerçek olduğunu kaydetti.

Ersin Özince, İş Bankası açısından Türkiye ve Kıbrıs Türkleri arasında hiç bir fark olmadığını ve olmayacağını söyledi.

İskele'ye 14. Şube

KKTC'nin İskele bölgesinde İş Bankasının KKTC'deki 14. şubesini en kısa sürede açmaya niyetli olduklarını belirten Özince, şube yatırımlarından ziyade, destek oldukları yatırımların önemli olduğunu belirtti.

Sadece KKTC'deki şubelerle değil, Türkiye'deki şubelerden de KKTC'de iş yapan işadamlarına krediler verdiklerini anlatan Özince, "Şuanda Kıbrıs'taki en büyük projelerden bazılarını, Kıbrıs'taki kaynaklarımızın yetersizliği nedeniyle Türkiye üzerinden finanse ediyoruz. Bugün Kıbrıs'ın en önde gelen yatırımlarından üniversite, hastane, turizm gibi alanlarda İş Bankasının Türkiye'den verdiği kredilerin de payı hesaba katılmalı" dedi.

Kredi verme sorunlarının olmadığını belirterek, "Yeter ki verimli, yapılabilir kredi talebi olsun" diyen Özince, bu konuda "elmayla armudu da karşılaştırmamak" gerektiğini söyledi.

Özince, şöyle devam etti:

"Yani bir aylık, üç aylık mevduat yatırıp bankaya, sonra 10 yıllık yatırım ve konut kredisi istersek o da zordur. Maalesef KKTC'de de kaynakların çok büyük bölümü çok kısa vadelidir. Yani iki-üç ayı geçmeyen vadelerle mevduat yatırdıktan sonra iki-üç aylık kredi isteyen kimsenin de olmadığını da düşün, bu hesabı da ona göre yapmak lazım. Ama netice itibariyle biz, KKTC'de çok büyük projelerin destekçisiyiz. Ama muhasebesini tam tutmayan, hesapları yeterince şeffaf olmayan, kendi öz varlığı ve bilgi birikimi, kendi işini destekleyecek seviyede olmayan firmaları burada da Türkiye'de de kredilendirmemek durumundayız. Çünkü birinci görevimiz bizim, tutucu olmaktır. Çünkü mevduat sahibine mevduatını geriye iade edebilecek olmamız lazım. Birinci sorumluluğumuz, bize emanet olan mevduata iyi sahip olmaktır."

KKTC'de yeni kredi alanlarıyla ilgili olarak da Özince, "Hükümet hangi konunun önünü açarsa biz de onun içindeki yapılabilir olan projelere muhakkak bakarız" dedi.

KKTC'nin Yatırım İklimine İlişkin Düşünceleri

Türkiye'de son yıllarda çok önemli reformlar yapıldığını ve özelleştirme konusunda çok önemli adımlar atıldığını dile getiren İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, KKTC'nin de bunu yapması gerektiğini, hatta, "Türkiye'yi izlemek değil, Türkiye'ye örnek olması gerektiğini" söyledi.

Ersin Özince, şöyle devam etti: "KKTC şuandaki siyasi ve ekonomik bütün konularını çok daha liberal, çok daha şeffaf ve dünya ekonomisine çok daha kendini açan bir ülke olarak, daha rahat halleder diye düşünüyorum. Yoksa izolasyonun en kötüsü sizin kendinize yaptığınız izolasyondur."

Türkiye'nin ne kadar şeffaflaştıysa, ne kadar açıldıysa o kadar yararını gördüğünü kaydeden Özince, KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar'ın "devletin küçülmesi gerektiği" sözlerine atıf yaparak, "mümkün olduğunca devleti küçültüp hakem rolüne getirmek" gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Anadolu Ajansı