Esenler İstanbul’un Manhattan’ı Olacak

05/11/2012

Esenlerde'ki projede vatandaşa konut sayısı kadar daire verilecek. Vatandaş payına düşen 2 odalı ev yerine 3 odalı bir daire isterse küçük bir fark ödeyecek. Bankaların verdiği konut kredisi faiz oranlarının yarısı tutarında 10 yıl vadeli ödeme planları çıkartılacak

Başbakan Erdoğan’ın kentsel dönüşüm startını verdiği Esenler, 500 milyon liraya yepyeni bir yüze kavuşacak. Dev projede lüks konutlar, oteller, iş merkezleri ve hastaneler kurulacak. Esenler Belediye Başkanı Tefik Göksu, “Vatandaşla kat karşılığı anlaşıyoruz. 60 bin liraya inşa edilecek daireler, 300 bin liradan alıcı bulacak. Esenler’i İstanbul’un Manhattan’ı yapacağız” dedi.

Türkiye genelinde 5 Ekim tarihi itibarıyla başlatılan kentsel dönüşüm seferberliğinde en önemli duraklardan biri İstanbul’un Esenler ilçesi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın startı verdiği Esenler’de hummalı bir çalışma sürüyor. Belediyeye bağlı 50 kişilik ‘kentsel dönüşüm danışmanı’ yıkım yapılacak konut sakinleriyle tek tek konuşup, projeleri anlatıyor. Deprem riskine karşı Havalimanı Mahallesi’nde 1.210, Tuna Mahallesi’nde 350 konut yıkılarak, yerlerine yüksek katlı akıllı binalar yapılacak. Esenler Belediye Başkanı Tefik Göksu, 60-70 bin lira maliyetle inşa edilecek dairelerin proje tamamlandığında 300 bin liradan alıcı bulacağını açıkladı.

Göksu, “Esenler’de afet riskli alan çerçevesi, planlama yolu ve bireysel olmak üzere üç dönüşüm modeli uyguluyoruz. Sadece Havalimanı Mahallesi’nde 8 bin vatandaşı ilgilendiren ilk etap kentsel dönüşüm gerçekleşecek. Bir çok kişiyle sözleşme ve anlaşmaların büyük çoğunluğunu tamamladık. Vatandaşların mağdur olmaması için yıkılacak yerlerdeki, dükkan sahiplerine 1.000, konut sahiplerine aylık 500 lira kira yardımı yapacağız. Vatandaşla kat karşılığı anlaşıyoruz. Konut sayısı kadar vatandaşımıza daire vereceğiz. Vatandaş payına düşen 2 odalı ev yerine 3 odalı bir daire isterse küçük bir fark ödeyecek. Bankaların verdiği konut kredisi faiz oranlarının yarısı tutarında 10 yıl vadeli ödeme planları çıkartacağız” dedi.

Esenler’in yeniden dönüşüm projesinin 500 milyon liraya malolduğunu belirten Göksu, bulundukları bölgede farklı konseptler yaratacaklarını söyledi. Tefik Göksu, şöyle devam etti: “Oteller, iş merkezleri ve hastaneler kuracağız. Büyük yatırımcılar değer kazanan lokasyondaki Esenler için yarışıyor. Yatırımcıya ‘Al sana bedava arsa, iş merkezi, otel veya hastaneni yap, ama karşılığında bana bir yüksek katlı bina yapacaksın’ diyoruz. Sistem kendisini finanse edecek. Esenler, 2023’te İstanbul’un Manhattan’ı olacak. 15 yıl sonra Esenler’i ‘İşte bu’ denecek bir ilçe yapmayı hedefliyoruz.”

Çöpten Para Kazanıp Vatandaşa Dağıtacak

TEFİK Göksu, iki mahallede 24 ay sonra konut teslimi yapacaklarını, projenin ise 30 ayda tamamlanacağını söyledi. Göksu, şu bilgileri verdi:

“Ocak’ta temelleri atıyoruz. Proje tamamlandığında 72 bin metrekarenin, 49 bini yeşil alan olacak. Yeni yapacağımız konutlar 20 katlı olacak. Binalara ekolojik geri dönüşüm sistemi kuruyoruz. Esenler’de bundan sonra hiçbir bina ekolojik geri dönüşüm sistemi olmadan proje onayı alamayacak. Binaların orta koridorlarında her kattan aşağı atılacak bir çöp tünel sistemi olacak. Çöpler en alt kattaki kutulara düşecek. Ekolojik geri dönüşüm sistemi atılan çöpleri ayrıştıracak. Ayrışan çöpler satılarak ekonomik katma değer yaratılacak. Geliri hane sahiplerine dağıtılacak.”

Kaynak: Gazete Vatan