Euro Bölgesi'nde Özel Sektör Kredileri Azalıyor

30/09/2013

Euro Bölgesi'nde özel sektöre verilen kredi miktarının Ağustos ayında da azalması, ekonominin henüz sürdürülebilir bir toparlanmaya kavuşamadığını gösterdi.

Perşembe günü açıklanan verilere göre Temmuz ayında yüzde 1.9 gerileyen özel sektör kredileri Ağustos ayında da yıllık bazda yüzde 2.0 azaldı. Euro Bölgesi'nde özel sektöre verilen kredi miktarının Ağustos ayında da azalması, ekonominin henüz sürdürülebilir bir toparlanmaya kavuşamadığını gösterdi. Altı çeyrek dönem boyunca arka arkaya daralan Euro Bölgesi sonunda büyümeye geçmiş olsa da uzmanlar ile politika yapıcılar, bankalar yeniden şirketlere kredi vermeye başlayana dek güçlü bir toparlanma elde edilemeyeceği görüşünde.

Ağustos ayına ilişkin hem aylık hem de yıllık rakamların genel olarak negatif olduğu görüldü. Almanya'da özel sektöre verilen kredi miktarı aylık bazda yaklaşık yüzde 4, yıllık bazda ise yaklaşık yüzde 4.7 azalırken Yunanistan'da ise aylık bazda yüzde 0.3, yıllık bazda ise yüzde yine 4.7 geriledi.

Avrupa Merkez Bankası verilerine göre Temmuz ayında 17 milyar euro düşen kredi miktarı Ağustos ayında da 12 milyar euro azaldı. Hane halkına verilen kredilerin ise Temmuz ayında 3 milyar euro düşmesinin ardından Ağustos ayında 4 milyar euro arttığı kaydedildi.

Uzmanlar, Euro Bölgesi'nin büyük bankalarına uygulanacak stres testlerinin sonucunda güven duygusunun artmasını bekliyor. Beklentinin gerçekleşmesi halinde şirketlere ve hane halkına verilen kredi miktarı da artabilir.

Kaynak: Wall Street Journal